Gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea leiden tot niets

Noord- en Zuid-Koreaanse troepen staan oog in oog bij de gedemilitariseerde zone tussen beide landen. © REUTERS

Zuid- en Noord-Korea hebben hun eerste topoverleg in zeven jaar zonder tastbaar resultaat beëindigd. De verhoudingen tussen beide landen blijven gespannen.

Noord-Korea eiste de opschorting van de voorjaarsmanoeuvres van de Zuid-Koreaanse strijdkrachten met het Amerikaans leger, meldde het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenmaking. De manoeuvres zouden pas na de eveneens voor deze maand geplande ontmoetingen tussen gescheiden levende verwanten uit beide landen mogen beginnen. Dat heeft Zuid-Korea afgewezen. “Militaire kwesties kunnen niet gekoppeld worden aan humanitaire projecten” was het antwoord van de delegatie.

‘Onaanvaardbaar’

Noord-Korea maakte ook bezwaren over de Zuid-Koreaanse media, die zich kritisch uitlaten over het regime in Pyongyang, aldus een woordvoerster van het ministerie. Zuid-Korea moet de media controleren. De Zuid-Koreaanse delegatie, die door de directeur van de Nationale Veiligheidsraad, Kim Kyou Hyun, werd geleid, legde die eis als onaanvaardbaar naast zich neer. Met de gesprekken, die op voorstel van het communistisch regime in Noord-Korea tot stand waren gekomen, moeten de wegen verkend worden voor een verbetering van de relaties. Een vast onderwerp was vooraf niet afgesproken. Noord-Korea had een hoge functionaris van de heersende Arbeiderspartij naar het onderhoud gestuurd.

Familiehereniging

Zuid-Korea had vooraf aangekondigd zekerheid te willen verkrijgen dat de eerste familiebijeenkomsten in meer dan drie jaar zoals gepland van 20 tot 25 februari in het noorden ook zouden doorgaan. Noord-Korea had de in september al afgesproken contacten tussen uiteengerukte families onlangs afgezegd. De wekenlange militaire manoeuvres van Zuid-Korea en de VS zullen op 24 februari beginnen. Beide landen verwezen het verwijt van Pyöngyang om met de oefening een aanval voor te bereiden, naar de prullenmand.

Ophouden met provoceren

Pyongyang had de Zuid-Koreaans regering ten slotte meermaals voorstellen gedaan voor verzoeningsmaatregelen. Onde andere zouden beide landen moeten ophouden met elkaar te belasteren en te provoceren. Seoel reageerde daar erg sceptisch op en riep Pyongyang opnieuw op tot de opheffing van zijn atoomprogramma. De spanningen zijn na de derde Noord-Koreaanse kernproef een jaar geleden duidelijk toegenomen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content