Gesmokkelde jongen in koffer herenigd met moeder

© Epa

De Ivoriaanse jongen die zich afgelopen maand in een koffer had gewurmd om ongezien de grens over te raken, is herenigd met zijn moeder. Dit incident toont opnieuw hoe hopeloos vluchtelingen vaak zijn en welke gevaarlijke pogingen ze ondernemen om Europa, via onder meer de Spaanse enclave Ceuta, te bereiken.

De achtjarige Ivoriaanse jongen die zich een koffer had gewurmd om de grens tussen Marokko en Spanje over te raken, is herenigd met zijn moeder. ‘De moeder huilde van geluk’, vertelt de grensambtenaar Maria Antonia Palomo aan het persbureau AFP.

Stikken

Afgelopen maand merkte de politie op dat een 19-jarige vrouw zich opmerkelijk gedroeg tijdens een grenscontrole tussen Marokko en Spanje. Ze vermoedde dat ze mogelijk drugs transporteerde en lieten haar koffer door de scanner gaan. Daarop was Adou Ouattara erg duidelijk te zien.

Volgens de autoriteiten had de jongen geluk, ‘want hij had kunnen stikken’, klonk het toen ze de jongen bevrijdde in de Spaanse enclave Ceuta. De vader van de jongen werd gearresteerd vanwege van smokkel, maar is intussen vrijgelaten op borg.

Adou werd onderworpen aan verschillende DNA-testen alvorens hij verenigd werd met zijn moeder, die (legaal) op de Spaanse Canarische eilanden woont. De vader gaf als uitleg dat hij zijn zoon graag op een legale manier wilde overbrengen naar Spaans grondgebied, maar dat hij daarvoor niet de mogelijke financiële middelen had. ‘Al wist ik niet dat mijn jongen uiteindelijk in een koffer belandde’, verklaard hij.

Prikkeldraad

Dit incident toont opnieuw hoe hopeloos vluchtelingen vaak zijn en welke gevaarlijke pogingen ze ondernemen om Europa te bereiken. Via de Spaanse enclave Ceuta aan de Marokkaanse kust, proberen honderden migranten maandelijks om Europa binnen te raken. Het 18,6 vierkante kilometer grote gebied, hoort al sinds 1668 bij Spanje.

Spaanse enclave Ceuta in Marokko
Spaanse enclave Ceuta in Marokko © Reuters

Maar over die migratie wordt niet veel gesproken in Ceuta, bericht IPS. Nochtans zijn aan de grens enorme hekken met prikkeldraad opgetrokken. Ze moeten de Afrikaanse migranten tegenhouden die op de vlucht zijn voor de honger, wanhoop, en vaak de gewapende conflicten in hun land van herkomst.

Net zoals in Melilla, die andere Spaanse enclave in Afrika, staan er bewakingsposten naast de hekken. En tussen beide afsluitingen bevindt zich een weg waarop gepatrouilleerd wordt. Toch blijven vooral jongeren proberen het gebied te bereiken. De meeste via de zee omdat Ceuta op een schiereiland ligt. Ze gebruiken bootjes, soms zelfs opblaasbare speelgoedbootjes waaronder ze zich verbergen. Anderen proberen het door zich in geheime bergplaatsen in auto’s te verschuilen. En sommigen blijven het via de hekken proberen, met zelfgemaakte ladders.

Voor de 80.000 inwoners van Ceuta lijkt het alsof de migranten niet bestaan. De media spreken er amper over. Migranten die binnen geraken, komen in het Tijdelijke Verblijfscentrum voor Immigranten terecht. Dat is een enorm complex maar ligt zeer goed verborgen. Veel inwoners zeggen dat ze nog nooit de enorme afsluitingen gezien hebben, ook al bevinden die zich maar vijf kilometer van het stadscentrum. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content