Geschiedenis bezorgt Angela Merkel angstzweet

Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) en haar uitdager Peer Steinbrück (SPD). © Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De geschiedenis herhaalt zich, maar hopelijk voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel niet op dezelfde manier als in 2005 en 2009.

Zondag kiest Duitsland een nieuwe Bondsdag. Huidig bondskanselier Angela Merkel doet met haar conservatieve CDU/CSU een gooi naar een derde en laatste ambtstermijn. Ze liet al diverse keren verstaan dat ze een uitgesproken voorkeur heeft voor de voortzetting van de huidige coalitie met de liberale FDP.

Volgens de meest recente peilingen behoudt die coalitie een flinterdunne voorsprong. In een peiling van televisiezender ZDF haalt Merkels CDU/CSU 40 procent. In een peiling van het blad Bild is dat 38 procent. Coalitiepartner FDP strandt op respectievelijk 5,5 en 6 procent.

Daarmee zou de uittredende coalitie van Merkel beter doen dan de verzamelde linkse oppositie, maar komt ze niet of slechts heel nipt aan een meerderheid. In Duitsland kunnen coalities winnen met minder dan 50 procent van de stemmen omdat vele stemmen verloren gaan door de kiesdrempel. Merkel zei woensdagavond nog in een interview met televisiezender ARD dat ze ook met een meerderheid van één zetel de FDP aan boord zal houden.

Vele waarnemers menen echter dat Merkel niettemin rekening moet houden met een coalitie met de sociaaldemocraten. Die blijven bij ZDF op 27 en bij Bild op 28 procent steken. De groenen wordt respectievelijk 9 en 8,5 procent toegedicht. Die Linke krijgt in beide peilingen 9 procent.

Negatieve ervaring

Merkel en haar partijgenoten zijn er niet gerust op. Als de geschiedenis zich herhaalt, dan wacht de CDU/CSU mogelijk een nare verrassing op zondag. Tijdens de vorige twee verkiezingen heeft de partij het immers beduidend slechter gedaan dan de peilingen hadden aangegeven.

In de zomer van 2005 haalden de conservatieven in de peilingen 44 procent, maar moesten ze na de stembusgang in september vrede nemen met 35,2 procent. Eenzelfde scenario in 2009: de peilingen beloofden 37 procent, de CDU/CSU van Merkel kwam uiteindelijk uit op 33,8 procent. In beide gevallen kwam een gedeelte van deze onverwachte tegenvaller voor CDU/CSU ten goede aan de FDP. De vraag is of het nu ook binnen de coalitie zou blijven.

Zo niet, dan bestaat de kans dat haar coalitie het niet redt. Vooral ook omdat SPD-leider Peer Steinbrück in de Duitse pers lijkt terug te komen op zijn eerdere uitlatingen dat hij geen coalitie wil vormen met Die Linke.

Eurosceptisch

De peiling van ZDF geeft verder aan dat de eurosceptische partij Alternative für Deutschland met vier procent de kiesdrempel niet zal halen, maar die van Bild voorspelt voor het eerst dat ze wel in het parlement zouden belanden.

Een dergelijke politieke ontwikkeling kan zowel in Duitsland als in de rest van Europa voor deining zorgen en de zoektocht naar een coalitie in Berlijn danig bemoeilijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content