Geruchtenmolen Europese topbenoemingen draait volop, al lijkt uitstel realistisch

16/07/14 om 20:26 - Bijgewerkt om 20:30

De 28 staatshoofden en regeringsleiders zijn in Brussel samengekomen voor de Europese top, maar de twijfel neemt toe of een akkoord over de verschillende topfuncties vandaag wel haalbaar is.

Geruchtenmolen Europese topbenoemingen draait volop, al lijkt uitstel realistisch

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker © Reuters

De twijfel neemt toe of een akkoord over de verschillende topfuncties vandaag nog haalbaar is. Er zouden nog te veel namen circuleren om knopen te kunnen doorhakken. Dat werd vernomen in diplomatieke kringen.

De staatshoofden en regeringsleiders moeten het eens geraken over de opvolger van Herman Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad en over de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken. Dat de Spanjaard Luis de Guindos de Eurogroep mag voorzitten, lijkt vast te staan.

'Te soft tegenover Rusland'

Met de meeste leiders reeds aanwezig in het Raadsgebouw, wordt het volgens een goedgeplaatste bron steeds waarschijnlijker dat ze hun benoemingspuzzel woensdag niet zullen kunnen leggen. Er liggen nog te veel namen op tafel, klinkt het.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini zou een meerderheid achter zich kunnen scharen om de nieuwe buitenlandverantwoordelijke te worden, maar vooral de Baltische staten tekenen verzet aan. Italiaanse politici hebben in sommige landen de perceptie tegen dat ze zich te "soft" opstellen tegenover Rusland.

Behalve Mogherini staan naar verluidt ook de Bulgaarse eurocommissaris Kristalina Georgieva en de Poolse buitenlandminister Radek Sikorski op de shortlist.

Karel De Gucht

Voor de job van Europese Raadsvoorzitter zou het gaan tussen de Deense eerste minister Helle Thorning-Schmidt, de Poolse premier Donald Tusk, de Ierse premier Enda Kenny en ex-premier Andrus Ansip van Estland.

Van alle namen die de ronde doen, is Ansip de enige die tot de liberale familie behoort. Van Karel De Gucht lijkt (voorlopig) geen sprake meer. Als de leiders er niet uitgeraken, moet een nieuwe top worden georganiseerd. Wanneer die kan plaatsvinden, hangt af van de agenda's. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners