Generatie y werd groot met 9/11

Voor de Amerikaanse Generatie Y, de generatie die tussen 1982 en het midden van de jaren negentig geboren is, kwamen de 9/11-aanslagen op een beslissend moment in hun leven.

De zogeheten millennials uit de VS kunnen zich moeilijk voorstellen hoe de wereld er voor 11 september 2001 uitzag.

Voor Generatie Y in de Verenigde Staten, de generatie die tussen 1982 en het midden van de jaren negentig geboren is, kwamen de 9/11-aanslagen op een beslissend moment in hun leven. Deze zogeheten millennials kunnen zich moeilijk voorstellen hoe de wereld er voor de aanslagen van 11 september 2001 uitzag.

“9/11 gebeurde tijdens zo’n vormende fase in ons leven dat we ons moeilijk kunnen voorstellen hoe de wereld er voordien uitzag”, zegt Adam Serwer, journalist van de Amerikaanse onafhankelijke nieuwsorganisatie Mother Jones.

Verschuivingen na 9/11

De grote verschuivingen na 9/11 baren deze generatie zorgen, zegt Alyssa Rosenberg, blogger bij ThinkProgress (een project van het Center for American Progress Action Fund). Rosenberg zag de aanvallen van 11 september op televisie toen ze in Boston op de middelbare school zat. “Ik denk dat Amerika zijn grootste fouten maakte toen het ervan uitging dat we een fundamenteel andere samenleving moesten worden om te overleven en te groeien.”

De grote sociale en politieke verschuivingen hebben hun stempel gedrukt op het leven in de VS de voorbije tien jaar, de periode waarin veel millennials meerderjarig werden. Het was net de periode waarin deze tieners en jonge volwassenen ineens toegang kregen tot een hele reeks nieuwe technologieën.

Minder beschermd en meer geïsoleerd

De Amerikaanse millennials delen nu veel meer informatie via netwerken die hen met de hele wereld verbinden. Toch zijn ze in sommige opzichten minder beschermd en meer geïsoleerd dan tien jaar geleden.

“9/11 kwam er net op het moment dat technologie een enorme sprong maakte”, zegt Gregory Nojeim, directeur van het Project on Freedom, Security and Technology van het Center for Democracy and Technology. Derden, vaak privébedrijven, slaan nu enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens op, onder meer via cloud computing en sociale netwerksites.

Advocaat Richard Klingler, voormalig adviseur van Nationale Veiligheidsraad, ziet een toenemend isolement: het VS-beleid staat nu minder open voor internationaal recht dan tien jaar geleden, de tendens in het Congres is het staatsrecht boven het internationaal te plaatsen, behalve als de president dat expliciet anders bepaalt. Klingler wijst onder meer op het Amerikaanse verzet tegen het Kyotoprotocol, dat de CO2-uitstoot aan banden legt, en tegen het Internationaal Strafhof.

Irak en Afghanistan

De VS voerde na 9/11 zijn militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten gevoelig op, via oorlogen in Irak en Afghanistan. De controverse, niet alleen over de bewijzen maar ook over de motivatie, is tekenend voor de verandering in de Amerikaanse psyche na 9/11, zegt Adam Serwer. “We voelden dat er iets gedaan moest worden”, zegt hij in een verwijzing naar de oorlog in Irak.

Maar ook al stond de publieke opinie destijds achter de inval in Irak, Serwer vraagt zich af of het de juiste reactie was. “Het is extreem moeilijk om een juiste en goed geïnformeerde beslissing te nemen wanneer je doodsbang bent.”

De pogingen van de jongeren van Generatie Y om de beslissingen van hun ouders in overstemming te brengen met hun eigen ervaringen, wegen zwaar op hun daden, zeggen ze. “Het is echt belangrijk om die voetafdruk te verkleinen, en ervoor te zorgen dat de relatie van het Westen met de moslimwereld niet bepaald wordt met het geweer in aanslag”, zegt Serwer. (IPS/AW/RD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content