Generaal John Allen nu toch weer geen Navo-bevelhebber

20/02/13 om 01:21 - Bijgewerkt om 01:21

John Allen, de VS-generaal wiens naam vorig jaar genoemd werd in het seksschandaal rond CIA-baas David Petraeus, gaat onverwacht met pensioen. Hij wordt dus geen opperbevelhebber van de Navo.

Generaal John Allen nu toch weer geen Navo-bevelhebber

© AFP

Allen bood zijn ontslag aan bij VS-president Barack Obama, die het ook accepteerde. Allen wil naar eigen zeggen de handen vrij hebben om voor zijn vrouw te zorgen. Die lijdt aan een auto-immuunziekte.

"Op dit moment moet ik haar helpen om beter te worden", zei Allen aan The Washington Post. "Het is tijd om aan mijn familie te denken."

Seksschandaal

Allens naam viel vorig jaar tijdens het seksschandaal rond CIA-baas en ex-generaal David Petraeus. Die laatste moest opstappen nadat bekend werd dat hij er een buitenechtelijke relatie op na hield met zijn biografe, Paula Broadwell. In de marge van dat schandaal lekten ook duizenden e-mails uit die Allen had uitgewisseld met Jill Kelley, net als Broadwell een societyfiguur uit Tampa, waar het Amerikaanse centrale legercommando gevestigd is.

Allen was net als Petraeus bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Hij werd na een intern onderzoek binnen het Amerikaanse leger buiten verdenking gesteld. In de e-mails had hij weliswaar geflirt met Kelley, luidde de conclusie, maar hij overtrad geen militaire regels.

Niet naar Brussel

"Ik heb generaal Allen gezegd dat hij mijn diepe, persoonlijke waardering heeft voor zijn buitengewone dienst de laatste negentien maanden, net als voor zijn decennia dienst in het US Marine Corps", reageerde president Obama, verwijzend naar Allens rol als bevelhebber in Afghanistan, waar hij pas vorige week zijn commando neerlegde.

Met Allen verliest Obama een militaire vertrouweling en de man die aanstonds opperbevelhebber zou worden van de Navo, een rol die traditioneel voor een Amerikaanse topmilitair is.

Allens kandidatuur voor die post werd op non-actief gesteld tijdens de het Petraeus-schandaal, maar enkele weken geleden had Obama hem alsnog voorgedragen als Navo-opperbevelhebber. Na zijn onverwachte ontslag zal Allen dus niet opdagen in Brussel, waar het Navo-hoofdkwartier gevestigd is.

Onze partners