Gendergelijkheid: België elfde beste land ter wereld

Vrolijke vrouwen © Reuters

De kloof tussen mannen en vrouwen is in 2013 wereldwijd kleiner geworden. De genderkloof is het kleinst in IJsland, het grootst in Jemen. België staat op de elfde plaats.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door het Wereld Economische Forum (WEF) is in IJsland de genderkloof het kleinst. In dat land hebben vrouwen zo goed als gelijke toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Daarnaast stoten vrouwen in IJsland vaker door naar topfuncties in de bedrijfswereld en in de politiek.

IJsland wordt opgevolgd door andere Scandinavische landen als Finland, Noorwegen en Zweden. België strandt net buiten de top tien, op een elfde plek en doet het zo net iets beter dan haar buurlanden. Nederland eindigt dertiende, Duitsland veertiende. In 2012 stond ons land nog een plaats lager, namelijk op de twaalfde plek.

Politieke deelname

Het hoogste Aziatische land, de Filipijnen, staat op de vijfde plek. Maar in andere Aziatische landen is er een groter verschil tussen vrouwen en mannen. China neemt de 69ste plek in en Japan strandt slechts op 105.

Het WEF duidt de ongelijkheid aan in procenten: qua gezondheid is de kloof tussen man en vrouw wereldwijd voor 96 procent gedicht. Maar voor politieke deelname blijf de kloof het grootst: maar voor 21 procent gedicht.

Hoewel de kloof wereldwijd kleiner werd, 86 van de 133 onderzochte landen gingen er op vooruit, is er nog werk aan de winkel, zegt een van de auteurs Saadi Zahidi aan BBC.

Jemen

‘Hoewel 80 procent van de landen vooruitgang boekte, moeten we ons nog steeds zorgen maken over de overige 20 procent’, aldus Zahidi.

‘In landen als de Verenigde Arabische Emiraten is de toegang voor vrouwen tot gezondheidszorg en onderwijs sterk verbeterd, maar vrouwen maken er amper deel uit van de politieke of economische klasse.’

Jemen bengelt helemaal onderaan, vrouwen ondervinden er veel moeilijkheden willen ze deel uitmaken van het publieke leven. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content