Gemeenteraad Jeruzalem keurt bouw 942 woningen in Palestijns gebied goed

13/08/13 om 11:12 - Bijgewerkt om 11:12

De gemeenteraad van Jeruzalem heeft het licht op groen gezet voor de bouw van 942 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem.

Gemeenteraad Jeruzalem keurt bouw 942 woningen in Palestijns gebied goed

© Reuters

De gemeenteraad van Jeruzalem heeft de bouw van 942 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem goedgekeurd. Deze beslissing werd genomen net voor de vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina worden hervat. Dat maakte een lid van de gemeenteraad aan AFP bekend.

"De nieuwe gebouwen komen in Gilo, een gekoloniseerde wijk", zegt gemeenteraadslid Yossef Pepe Alalu. Deze beslissing volgt op de eerdere bekendmaking dat de Israëlische overheid 1.187 nieuwe woningen zal laten bouwen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.

Provocatie

"Met deze beslissing provoceren we opnieuw de Palestijnen, de Amerikanen en bij uitbreiding heel de wereld die zich afkeert van deze kolonisatie", zegt Alalu, gemeenteraadslid van de linkse oppositie.

Volgens de NGO Shalom Achsav (Vrede Nu) houdt deze beslissing in dat er in een latere fase nog een 300-tal huizen zullen worden gebouwd. Momenteel wonen er al 200.000 Israëli's in Gilo, dat grenst aan de Palestijnse streek rond Beith Jalah en de Westelijke Jordaanoever.

Compensatie vrijlating Palestijnse gevangenen

De vredesgesprekken tussen Israël en Palestina worden een dag na deze beslissing hernomen, nadat 26 Palestijnse gevangenen vrijgelaten zullen worden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry roept de Palestijnen op om niet negatief te reageren op deze beslissing.

"Deze beslissing toont aan dat we snel terug rond de tafel moeten verzamelen om het vraagstuk rond de veiligheid en de grenzen op te lossen. Alleen zo kunnen we het probleem van de nederzettingen oplossen", zegt Kerry.

Volgens Israëlische media wil de overheid met deze beslissing de gemoederen onder haar hardliners bedaren na de vrijlating van de Palestijnse gevangenen. (Belga/AVE)

Onze partners