'Gematigde islam wordt belangrijkste bron Libische wetgeving'

13/09/11 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

Dat heeft de leider van de Libische Nationale Overgangsraad gezegd in een toespraak waarin hij oproept tot een rechtstaat.

"We zullen geen enkele extremistische ideologie aanvaarden, van rechts of van links. We zijn een moslimvolk, van een gematigde islam, en we zullen op die weg blijven", aldus Mustafa Abdel Jalil, de leider van de Libische Nationale Overgangsraad.

De gematigde islam zal de belangrijkste bron van de wetgeving worden in het nieuwe Libië, zei de nummer één van de overgangsraad in zijn toespraak voor duizenden Libiërs, die waren samengekomen op het Martelarenplein in Tripoli, aanvankelijk altijd het toneel voor pro-Khaddafimanifestaties. De bijeenkomst werd dan ook onder strenge veiligheidsmaatregelen gehouden.

'Geen wraak, geen repressie"

Hij riep zijn landgenoten op een rechtstaat uit te bouwen, waarin "niemand het heft in eigen handen neemt" er geen "wraak genomen wordt" en "geen plaats is voor repressie". Abdel Jalil zei te hopen dat "die zaken de revolutie niet zullen doen struikelen".

Zijn streven drukte hij uit als volgt: "Wij streven een rechtstaat na, een welvaartstaat, een staat die de islamitische regels als basis kent." (Belga/SD)

Onze partners