Gematigde Hassan Rohani wint presidentsverkiezingen Iran

15/06/13 om 18:43 - Bijgewerkt om 18:43

Hassan Rohani, de enige kandidaat van het hervormingsgezinde kamp, heeft op overweldigende wijze de presidentsverkiezingen in Iran gewonnen.

Gematigde Hassan Rohani wint presidentsverkiezingen Iran

© ImageGlobe

Hassan Rohani, de enige kandidaat van het hervormingsgezinde kamp, heeft op overweldigende wijze de presidentsverkiezingen in Iran gewonnen.

Het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt de overwinning van Rohani.

De 64-jarige voormalige nucleaire hoofdonderhandelaar verzekerde zich van meer dan 18 miljoen stemmen of 50,7 procent. Een absolute meerderheid dus waardoor een tweede stemronde overbodig is. Mohammed Bagher Ghalibaf, de burgemeester van Teheran, is op ruime afstand (6 miljoen stemmen) tweede.

In totaal mochten meer dan 50 miljoen Iraniërs hun stem uitbrengen. De opkomst bedroeg circa 72 procent. De stembureaus bleven vrijdag vier uur langer open dan aanvankelijk voorzien en in de hoofdstad Teheran zelfs vijf uur langer.

Met de zege van Rowhani komt een einde aan acht jaar van conservatief bewind onder Mahmoud Ahmadinejad. Die mocht zich meer kandidaat stellen. De hoogste geestelijke leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, zal het resultaat op 3 augustus ratificeren waarna Rohani de eed zal afleggen in het Iraanse parlement.

Wie is Hassan Rohani?

Hassan Rohani is hoofdonderhandelaar geweest in de gesprekken met het Westen over het nucleaire programma van Iran. Als president wil hij een einde maken aan het internationale isolement van zijn land. Het Westen verdenkt Iran ervan onder de dekmantel van civiel onderzoek aan atoomwapens te werken.

Rohani wil zowel inzake binnenlands als buitenlands beleid een nieuwe wind doen waaien. Een breuk in het beleid van de islamitische republiek zal er evenwel niet komen. Strategische dossiers zoals het nucleaire en de internationale relaties staan nog altijd onder de directe bevoegdheid van ayatollah Khamenei.

Lees meer over:

Onze partners