Gelekte mails van Colin Powell leggen bloot dat Israël 200 kernwapens heeft

16/09/16 om 16:03 - Bijgewerkt om 16:03

Israël beschikt over 200 kernwapens, die alle op Iran gericht staan. Dat schreef voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken in een mail die deel uitmaakt van een hele resem gelekte berichtjes van de generaal.

Gelekte mails van Colin Powell leggen bloot dat Israël 200 kernwapens heeft

© REUTERS

Powell zelf heeft al bevestigd dat de mails echt zijn. Uit die documenten blijkt tevens dat Powell geen hoge pet op heeft van het staatsmanschap/staatsvrouwschap van de twee grote presidentskandidaten, Hillary Clinton en Donald Trump.

De mail in kwestie heeft betrekking op de door Washington en Tel Aviv veronderstelde Iraanse arbeid aan een kernwapen. Daar kwam Powell tot de conclusie dat Iran, als het al over een kernwapen zou beschikken, die niet kan inzetten: "De jongens in Teheran weten dat Israël over 200 kernwapens beschikt die alle op Iran gericht staan".

Israël behoort niet tot de landen die het NPT, het nucleaire nonproliferatiepact, hebben ondertekend. Sinds decennia geldt in het land de ijzeren wet dat het bestaan van Israëlische nucleaire wapens bevestigd noch ontkend mag worden. Sinds de jaren '80 is via lekken en het werk van klokkenluider Mordechai Vanunu het Israëlische nucleaire potentuieel nog enkel een publiek geheim. In de mail lijkt Powell ook de zoveelste beschuldiging van premier Benjamin Netanyahu als zou Iran "één jaar verwijderd staan van de atoombom" weg te lachen.

"Bibi houdt ervan, 'nog een jaartje' te zeggen, net als onze jongens van de inlichtingendiensten", aldus de generaal. "Ze zeggen dat elk jaar". Israël probeert al jaren de internationale gemeenschap ervan te overtuigen dat de islamitische republiek een "existentiële dreiging" vormt voor de Joodse staat. (Belga/NSK)

Onze partners