Gelekte mail Assad: 'Prutswetten over partijen, verkiezingen en media'

16/03/12 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:41

Syrische opposanten wisten de mailbox van president Bashar al-Assad te kraken. Uit de mails komt onder meer naar boven dat hij zijn hervormingsvoorstellen niet al te serieus nam en dat Qatar hem politiek asiel aanbood.

Gelekte mail Assad: 'Prutswetten over partijen, verkiezingen en media'

© Reuters

Tussen de 3000 mails die de Britse krant The Guardian wist te bemachtigen zitten onder meer berichten van hooggeplaatste Iraniërs en van een dochter van de Emir van Qatar. Uit Iran kreeg Assad bijvoorbeeld advies over hoe hij om moest gaan met de opstanden in Syrië. Daarnaast bleek hij een netwerk van adviseurs opgebouwd te hebben, dat hem rechtstreeks contacteerde via zijn privémailadres en dat op die manier aan de controle van de Assad-clan en het Syrische veiligheidsapparaat wist te ontsnappen.

De mails bevestigden ook dat de door de president aangekondigde hervormingen niet meer waren dan een poging de opstandelingen te bedaren. In een van de berichten naar zijn vrouw verwijst Assad naar de aangekondigde veranderingen met de woorden "prutswetten over partijen, verkiezingen en media".


Mol in de regering

De Syrische oppositie kreeg de mails in handen door de hulp van een jonge medewerker van de overheid. Die wist de adressen en paswoorden van Assad en zijn vrouw te bemachtigen, en overhandigde die via tussenpersonen aan twee hackers van de Syrische oppositie. Daardoor had de oppositie zeven maanden lang toegang tot de mailboxen. Toen in januari de paswoorden van de mailaccounts samen met meer dan 70 andere regeringsaccounts door de hackersgroep Anonymous werden gepubliceerd, legden de Assads de accounts stil.


'De mails kunnen bijna niet vervalst zijn'

The Guardian schrijft dat ze niet kan uitsluiten dat de mails vervalst zijn, maar volgens de Britse krant worden er bepaalde details beschreven die een buitenstander niet kan weten en bijna onmogelijk vals kunnen zijn. Daarnaast werden ook verschillende van de afzenders en ontvangers gecontacteerd, geen van hen ontkende de authenticiteit van de brieven. Ook komt de timing van bepaalde gebeurtenissen overeen met de timing van de e-mails en gaf Assad zijn speeches zoals geadviseerd in de berichten.


Grip op Hama en Idlib versterken

In de mails staat verder bijvoorbeeld te lezen hoe Khaled al-Ahmed, een van Assads adviseurs, de president aanraadde om de grip op de steden Hama en Idlib te versterken, zodat de operatie om de controle terug te winnen van de rebellen van start kon gaan. Het was ook Al-Ahmed die Assad erop attent maakte dat Europese journalisten via Libanon het land waren binnengeslopen. Daarnaast waarschuwde hij in een van de berichten voor een lading wapens die vanuit Libië naar de Syrische opstandelingen onderweg was.


Politiek asiel in Qatar

Van Hamid bin Khalifa al-Thani, een dochter van de emir van Qatar, kreeg Assad andere raad aangeboden. Zij stond gedurende een jaar in regelmatig contact met Assads vrouw Asma. "Ik heb de laatste ontwikkelingen in Syrië gevolgd en, in alle eerlijkheid, wanneer je terugblikt op de geschiedenis en de escalatie van de recente gebeurtenissen, zie je dat er in deze situaties maar twee resultaten mogelijk zijn", schreef ze.

"Ofwel krijgt een leider politiek asiel aangeboden en doet hij afstand van zijn macht, ofwel wordt hij brutaal aangevallen. Ik denk dan ook eerlijk dat dit een goed moment is om uit Syrië te vertrekken en ergens opnieuw te beginnen met een normaal leven, ik bid dat je de president kan overtuigen deze kans te grijpen", vervolgde ze; waarna ze verder ging met de Assads asiel in Qatar aan te bieden. The Guardian schrijft dat die raad bij de Syrische president niet in goede aarde viel en dat het mailverkeer tussen de Syrische presidentsvrouw en al-Thani nadien stil kwam te liggen.


Amusante Youtube-filmpjes

Daarnaast bieden de e-mails ook een blik in de geest van Assad. Volgen The Guardian zouden bepaalde mails aan zijn vrouw vol staan met zelfmedelijden en bijpassende, via iTunes gedownloade, liedjes. Om die liedjes aan te kunnen kopen moest hij echter eerst het Amerikaans handelsembargo tegenover Syrië omzeilen. Dat deed hij door de liedjes door een tussenpersoon met een Amerikaans emailadres te laten downloaden. Verder stuurde hij ook amusante Youtube-clips naar zijn naaste medewerkers en vertrouwelingen, zoals een filmpje waarin de belegering van de rebellenstad Homs wordt nagespeeld met speelgoed en koekjes.


Tienduizenden euro's aan juwelen en meubelstukken

Uit de mails komt ook naar boven hoe de Assads hun luxueuze levensstijl ongestoord verderzetten, terwijl de gewone Syriër in de straten wordt vermoord. Zo kochten zowel hij als zijn vrouw via het internet verschillende Westerse luxeproducten aan. Asma al-Assad zou voor tienduizenden euro's aan handgemaakte meubelstukken, met goud en diamant ingelegde juwelen, kandelaars, dure gordijnen en schilderijen besteld hebben. De president zou ondertussen zelf op zoek zijn geweest naar het laatste Harry Potter-boek en interesse hebben getoond in een nieuwe chocoladefondue. (PC)

Lees meer over:

Onze partners