"Gelekte documenten onschadelijk voor Irans relaties"

29/11/10 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:27

De gevoelige informatie werd volgens Ahmadinejad niet gelekt, maar om politieke redenen gepubliceerd.

"Gelekte documenten onschadelijk voor Irans relaties"

© EPA

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zegt dat de publicatie van geheime Amerikaanse diplomatieke documenten door WikiLeaks geen gevolgen zal hebben voor de relaties tussen Teheran en andere landen.

De gevoelige informatie werd volgens Ahmadinejad overigens niet gelekt, maar om politieke redenen naar buiten gebracht. Dat zei hij maandag in een televisietoespraak.

Iran

De klokkenluiderssite WikiLeaks van Julian Assange lekte zondag honderdduizenden uittreksels van geheime Amerikaanse documenten aan vijf gerenommeerde dag- en weekbladen: El Pais, The New York Times, Der Spiegel, Le Monde en The Guardian.

Een van de opmerkelijkste onthullingen is dat de Saoedische koning Abdullah aan de Verenigde Staten heeft gevraagd om Iran aan te vallen, om zo een einde te maken aan het Iraanse kernprogramma.

Volgens andere documenten heeft Noord-Korea raketonderdelen geleverd aan Iran. De leveringen zouden via de luchthaven van Peking zijn gepasseerd.

Moord

De Iraanse regering beschuldigde maandag ook de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten van de moord op een Iraanse kerngeleerde.

Professor Majid Shahriari, die een belangrijke rol speelde in het kernprogramma van Iran, kwam om bij een bomaanslag in Teheran. Bij een tweede aanslag raakte een andere kerngeleerde, Fereydoun Abbasi, en zijn vrouw gewond.

Onze partners