"Geld besteed aan heropbouw in Afghanistan is verspild"

21/08/14 om 22:54 - Bijgewerkt om 23:17

De VS hebben meer geld besteed aan de heropbouw in Afghanistan dan voor het Marshallplan dat geleid heeft tot de heropbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog. Een ware verspilling vogens het Instituut voor internationale en strategische relaties.

"Geld besteed aan heropbouw in Afghanistan is verspild"

© REUTERS

De VS hebben meer geld besteed aan de heropbouw in Afghanistan dan voor het Marshallplan dat geleid heeft tot de heropbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2002 hebben de Amerikaanse belastingsbetalers meer dan 100 miljard dollar gestort. De VS en andere donorlanden dragen nog steeds bij tot 60 procent van het nationaal Afghaans budget. "Deze enorme sommen verbergen een ware verspilling", zegt Karim Pakzad, onderzoeker bij het Instituut voor internationale en strategische relaties, in een interview met Radio Vaticaan.

De lijst voorbeelden van verspilling van internationale hulp is lang. De VS en de Europese Unie hebben bijvoorbeeld meer dan 3 miljard dollar uitgegeven om een eenheid van 54.000 politieagenten te vormen. Deze eenheid is afwezig op het terrein maar de agenten krijgen een loon. Zestien vliegtuigen, waarvoor de VS 486 miljoen dollar betaalden, staan verlaten nabij de luchthaven van Kaboel. Er werd 34,4 miljoen dollar uitgetrokken om de sojacultuur tot ontwikkeling te brengen, maar de Afghanen eten geen soja.

Veel geld, weinig resultaten

Deze verkwisting van geld komt ook van de opinie die de VS zich vormen over wat Afghanistan moet worden. "De Amerikanen denken beter te weten dan de Afghanen wat goed voor hen is", stelt John Spoko, de speciale inspecteur voor de heropbouw van Afghanistan. "De Amerikanen hebben de markteconomie meegebracht terwijl de mensen geen toegang hebben tot de zorg of tot water. Tachtig procent van de Afghaanse economie is gebaseerd op landbouw", zegt Karim Pakzad.

Hij hangt een bitter beeld op van de heropbouw. "Er werd meer dan 100 miljard dollar uitgegeven maar tot op vandaag kunnen de Amerikanen met weinig resultaten uitpakken op de aanleg van enkele duizenden kilometers wegen, enkele dispensaria en hulp aan het Afghaanse leger na."

Maar wat meer onrustwekkend is, aldus Radio Vaticaan, is dat de Amerikaanse autoriteiten hebben aangekondigd dat ze het spoor bijster zijn van 43 procent van de 747.000 wapens die aan Afghanistan weden geleverd.

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners