Geheugenkaart in zwarte doos van Russisch vliegtuig blijkt beschadigd

18/12/15 om 19:12 - Bijgewerkt om 19:12

Russische experts hebben vrijdag de zwarte doos geopend van het Russische militaire vliegtuig dat op 24 november door Turkije werd neergeschoten. Het gebeuren was live te volgen op de Russische televisie, maar de geheugenkaart met de vluchtgegevens blijkt beschadigd te zijn.

Geheugenkaart in zwarte doos van Russisch vliegtuig blijkt beschadigd

© REUTERS

Het Russische ministerie van Defensie verzamelde een tiental Russische en buitenlandse journalisten om de opening van de zwarte doos bij te wonen. De Russische televisiezender Rossiya 24 zond het hele gebeuren live uit. "Dit is de eerste keer dat we live een zwarte doos openen, " zo zei luchtmachtgeneraal Sergej Dronov, die gedubd werd in het Engels.

De vliegtuigcrash veroorzaakte een zware diplomatieke crisis tussen Moskou en Ankara. Volgens Turkije had het vliegtuig volle 17 seconden het Turkse luchtruim geschonden, maar Rusland ontkent dat en wil dat met de gegevens uit de zwarte doos bewijzen.

Beschadigde zwarte doos

Volgens Rusland is de zwarte doos van de bommenwerper SU-24 beschadigd. "Onze specialisten hebben de geheugenkaart (met de vluchtgegevens) eruit gehaald, maar spijtig genoeg is ze beschadigd. De commissie zal de situatie bespreken en een beroep doen op de internationale waarnemers", zo zei luitenant-generaal Sergej Bajnetov vrijdag.

De conclusies van het onderzoek van de zwarte doos zouden maandag bekendgemaakt worden. Van de 14 internationale experten die uitgenodigd waren om te helpen bij het openen van de zwarte doos, reisden er maar twee effectief naar Moskou. (Belga/NSK)

Onze partners