Geheime guerrillagroepen jagen op IS-strijders in Syrië

15/10/14 om 12:31 - Bijgewerkt om 13:30

Terreurgroepering Islamitische Staat (IS) heeft in Syrië op de grond af te rekenen met nieuwe vijanden: kleine guerrillagroepen die jacht maken op IS-strijders. Zo zouden de voorbije weken meer dan 100 strijders zijn gedood.

Geheime guerrillagroepen jagen op IS-strijders in Syrië

© REUTERS

Een van die guerrillalegers noemt zich White Shroud (Witte Lijkwades), een verwijzing naar de dood die de IS-strijders te wachten staat. Dat heeft de woordvoerder van de groepering, Abu Aboud (valse naam), gezegd in een interview via Skype met het persagentschap Reuters.

Uitschakelen

Volgens Aboud telt White Shroud momenteel zo'n 300 leden die vooral angst willen zaaien in de rangen van IS. En ze hebben geen genade: als de guerrillero's erin slagen om een IS-strijder te ontvoeren, dan is dat enkel en alleen om die later te 'liquideren'.

White Shroud beweert de voorbije weken minstens 100 IS-strijders te hebben gedood in de provincie Deir al-Zor, een belangrijk bolwerk van de terreurgroepering.

Vijanden

Aboud was naar eigen zeggen commandant in een anti-Assadgroepering die werd weggeveegd door het beter bewapende en gefinancieerde IS.

Ook nu lijkt White Shroud niet opgewassen tegen IS, maar de guerrillagroep vormt wel een extra uitdaging voor IS naast de luchtaanvallen van de Amerikanen en hun geallieerden.

Aboud: 'Vier op de vijf strijders van White Shroud hadden nog nooit gevochten voor de komst van IS. Wij hebben hen getraind en ze hebben zich bij ons aangesloten vanwege de onderdrukking door IS'.

Meer aanvallen

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat gevestigd is in Londen en de Syrische burgeroorlog op de voet volgt, bevestigt dat het meer aanvallen van gewapende strijders op IS-doelwitten registreert in Deir al-Zor.

Nog volgens het Observatorium is White Shroud maar een van de vele guerrillagroepen die de wapens opnemen tegen IS in Deir al-Zor. Andere zijn de 'Spookbrigade' en de 'Brigade van de Engel des Doods'.

Lees meer over:

Onze partners