Geheim akkoord tussen Pakistan en VS over Bin Laden?

10/05/11 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:17

Als Osama Bin Laden zich in Pakistan zou bevinden, dan mochten de Amerikanen een militaire operatie in het land uitvoeren. Generaal Pervez Musharraf en de Amerikaanse ex-president George Bush zouden daarover geheime afspraken gemaakt hebben 10 jaar geleden.

Geheim akkoord tussen Pakistan en VS over Bin Laden?

© EPA

Het bericht over geheime afspraken tussen beide landen staat te lezen in de Britse krant The Guardian. Tussen Pakistan en de Verenigde Staten boterde het niet meer sinds terroristenleider Osama Bin Laden in het Pakistaanse Abbottabad door Amerikaanse elitetroepen werd uitgeschakeld.

De VS verweet Pakistan weet te hebben van de schuilplaats van de terroristenleider, Pakistan pikte het niet dat Amerika zonder toestemming een militaire operatie in het land had uitgevoerd. Premier Youas Raza Gilani stelde dat bij nog eens een dergelijke aanval, Pakistan "zich het recht voorbehoudt om met volle kracht terug te

slaan".

Opgezet spel?

Nu blijken, volgens The Guardian, de harde beschuldigingen 'opgezet spel'. Uit gesprekken met Pakistaanse en Amerikaanse ambtenaren zou blijken dat een geheime overeenkomst bestond tussen Pakistan en de VS die de VS toeliet militair en unilateraal op te treden tegen de Al-Qaeda top 3 als die zich in Pakistan bevond. Pakistan zou heftig protesteren tegen het Amerikaanse optreden maar zou niet tussenbeide komen. (The Guardian)

Onze partners