Gefolterde Oekraïense demonstrant getuigt

31/01/14 om 14:10 - Bijgewerkt om 14:10

Een tegenstander van de Oekraïense regering getuigt over zijn ontvoering en foltering. 'Ik werd over mijn hele lichaam geschopt en geslagen. Zelfs mijn oor werd afgesneden.'

Gefolterde Oekraïense demonstrant getuigt

Dmytro Boelatov, gefolterd in Oekraïne © Reuters

Een Oekraïense militant, die op 22 januari werd ontvoerd, heeft bekend gemaakt dat hij een week lang is gefolterd. De man is een opposant van het regime van president Viktor Janoekovitsj. Europa heeft de autoriteiten opgeroepen te reageren tegen het geweld en de ontvoeringen van opposanten.

Dmytro Boelatov, 35 en vader van drie kinderen, werd opgegeven als vermist op 22 januari. Donderdagavond werd de man achtergelaten in een bos in een buitenwijk van Kiev. Boelatov werd een week lang gefolterd. Hij slaagde erin een nabijgelegen dorp te bereiken, vanwaar hij de hulpdiensten belde.

Gezicht bewerkt met een mes

"Ze hebben mij gekruisigd, een oor afgesneden, mijn gezicht bewerkt met een mes en me over het hele lichaam geschopt en geslagen. Maar, god zij geprezen, ik heb het overleefd", zei de man op de televisiezenders Kanal 5.

Op beelden is hij te zien met gestolde bloedresten op zijn gezicht en verwondingen aan de handen. Ook zijn kleren zijn doordrenkt met bloed. Boelatov zei dat hij het accent van zijn beulen herkende als Russisch. De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken is een onderzoek gestart tegen onbekenden voor "ontvoering".

'Politieke impasse zonder voorgaande'

Europees commissaris Stefan Füle heeft ondertussen de autoriteiten opgeroepen actie te ondernemen tegen ontvoeringen en folteringen. De dag dat Boelatov verdween, werd in een bos het lijk teruggevonden van een andere man, die duidelijk was gemarteld.

Het Oekraïense leger heeft inmiddels president Janoekovitsj opgeroepen om noodmaatregelen te nemen. Volgens de militairen bevindt het land zich na twee maanden opstand in een politieke impasse zonder voorgaande. (Belga/AVE)

Onze partners