'Geert Wilders zal van toneel verdwijnen'

30/07/12 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:36

De PVV van Geert Wilders blijft het nieuws halen met interne strubbelingen. Nu kondigt een oud-Kamerlid aan een boek te schrijven over de PVV.

'Geert Wilders zal van toneel verdwijnen'

© AFP

Oud-PVV-Kamerlid Jhim Van Bemmel gaat een boek schrijven over de gang van zaken binnen de PVV, de partij van de Nederlandse populist Geert Wilders. Van Bemmel verliet de PVV-fractie onlangs met slaande deuren. In zijn boek wil hij onder meer aantonen hoe de selectie van de kandidaten bij de PVV werkt. Van Bemmel belooft ook "mooie anekdotes", schrijft de Nederlandse krant Trouw.

"Wilders heeft intern gezegd dat hij verwacht dat hij minder zetels zal scoren bij de verkiezingen van twaalf september", zegt Van Bemmel.

Meedoen met de grote jongens

De PVV van Geert Wilders kreeg de afgelopen maanden wel meer af te rekenen met negatieve berichten. De laatste maanden verlieten vijf PVV-leden de partij, omdat Wilders haar volgens hen leidt als een dictator. Maar ook hun persoonlijke ambities spelen een rol, denkt de Nederlandse politicoloog Peter van der Heiden van de Radboud Universiteit Nijmegen. "Ze kwamen terecht in het parlement en mochten meedoen met de grote jongens. Toch werden ze niet serieus genomen door hun eigen leider."

André Krouwel: 'PVV'ers mogen zelfs niet praten met de pers'

Ook André Krouwel, een politicoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de oprichter van Kieskompas.nl, wijst op de onrealiseerbare ambitie van de vertrekkers. "Ze mochten vaak zelfs niet praten met de pers."

Van der Heiden vertelt dat de PVV geen ledenpartij is. "Er is maar één lid: Wilders. Alleen zijn mening is relevant. De anderen zijn alleen lid van de PVV-fractie in het parlement."

Krouwel zegt dat Wilders alles kan doen wat hij wil. "Hij bepaalt in zijn eentje het beleid en wie er op de lijst kom te staan. Dat is uniek in de wereld."

Peter van der Heiden: 'Geert Wilders zal populair blijven'

Net omdat het alleen rond Wilders draait, zullen de recente gebeurtenissen de PVV niet schaden, aldus Van der Heiden. "De mensen stemmen op Wilders, niet op de PVV. Toen de tamelijk populaire Hero Brinkman opstapte, verloor Wilders gedurende twee weken amper twee zetels in de peilingen. Zolang Wilders de populistische kaart blijft trekken, zal hij populair blijven."

André Krouwel: 'PVV zal ten onder gaan'

Krouwel denkt daar helemaal anders over. "Wilders is uitgerangeerd. Zijn partij zal op termijn uiteen vallen en verdwijnen."

"PVV-kiezers zijn vrij ontrouw. Je krijgt hen niet zomaar naar de stembus. Het feit dat Wilders de regering liet vallen en dat er zoveel ongenoegen is binnen zijn partij, zal PVV-kiezers weerhouden om naar de stembus te trekken." In Nederland is er geen stemplicht.

André Krouwel: 'Geert Wilders is irrelevant'

Krouwel denkt wel dat Wilders het bij de verkiezingen in september goed zal doen. "Mensen zullen nog op hem stemmen vanwege zijn islam- en migratiestandpunten. Maar dat zal veranderen wanneer ze merken dat Wilders irrelevant geworden is. Hij zal namelijk niet meer gevraagd worden om mee te besturen."

De liberale partij VVD en zeker het christendemocratische CDA, die tot voor kort een coalitie vormden en gedoogsteun kregen van de PVV, beseffen volgens Krouwels intussen goed genoeg dat Wilders een ongeleid projectiel is, dat het land internationale imagoschade bezorgt. "Wilders doet alles verkeerd om te overleven. Binnen één of twee verkiezingen zal hij dan ook verdwijnen."

Jens Cardinaels

Onze partners