Geert Wilders wordt wellicht vervolgd voor Marokkanenspeech

09/10/14 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:57

De Nederlandse extreemrechtse politicus Geert Wilders wordt wellicht opnieuw vervolgd voor aanzetten tot discriminatie en haat. Het gaat om de uitspraken die de PVV-leider deed over Marokkanen tijdens een verkiezingsbijeenkomst eerder dit jaar. Opmerkelijk is dat PvdA-leider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman niet worden vervolgd voor hun uitspraken over Marokkanen.

Geert Wilders wordt wellicht vervolgd voor Marokkanenspeech

Geert Wilders © BELGAIMAGE

Het Nederlandse openbaar ministerie (OM) ontving ruim 6.400 aangiften tegen Wilders over zijn uitlatingen na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Hij liet toen zijn aanhangers in de lokale partijafdeling in Den Haag scanderen dat ze 'minder Marokkanen willen' en beloofde dat 'te regelen'. De uitspraken veroorzaken veel ophef.

Verhoor

De Nederlandse Justitie heeft Wilders inmiddels 'uitgenodigd voor verhoor', meldt het OM. De politicus wordt concreet verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Binnen het OM is er de afgelopen maanden een uitvoerige juridische analyse gedaan over de gewraakte uitspraken. De conclusie was dat de uitlatingen van Wilders een verdenking van een strafbaar feit opleveren. 'De verdenking is dusdanig, dat strafvervolging in de rede ligt', stelt het OM. Het heeft nog geen definitieve beslissing genomen of de PVV-leider wordt vervolgd en zich voor de strafrechter moet verantwoorden.

OM: 'Geen politieke motieven'

Bij de top van het OM luidt het volgens nrc.nl dat politieke overwegingen geen enkele rol hebben gespeeld bij het besluit om Wilders te verhoren als verdachte van discriminatie.

'Van politiek hebben we geen verstand,' zegt een niet nader genoemde betrokken magistraat. 'Wij kunnen dus ook helemaal niet beoordelen of een politicus al dan niet garen zal spinnen bij een strafzaak.'

Wilders: 'Schandelijk'

Wilders liet in een eerste reactie alvast weten dat hij de beslissing van het OM 'onbegrijpelijk' vindt. 'Het is schandelijk. Terwijl de wereld in brand staat, richt het OM zijn pijlen op een volksvertegenwoordiger die problemen benoemt. Het OM kan zijn tijd beter besteden door zich meer te richten op de Nederlandse Syriëgangers die voor meer dan driekwart uit Marokkanen bestaat. Dit is de wereld op zijn kop', klonk het.

Eerder werd Wilders in een geruchtmakend proces al vrijgesproken van haatzaaien en discriminatie. Toen ging het om uitspraken over de islam.

Samsom en Spekman ontsnappen

Samsom en Spekman van de PvdA worden niet vervolgd voor hun uitspraken over Marokkanen, omdat hun uitlatingen niet strafbaar zijn, aldus nog het OM. Samsom had in 2011 in NRC Handelsblad gezegd dat Marokkaanse jongeren een 'etnisch monopolie' op straatoverlast hadden, Spekman in 2008 tegen Vrij Nederland dat 'je Marokkanen die niet willen deugen, moet vernederen voor de ogen van hun eigen mensen.'

Volgens het OM hadden Samsom en Spekman het 'over gedrag en niet over ras'. Ongeveer 140 mensen hadden aangifte gedaan tegen de PvdA'ers wegens discriminatie. Onder de klagers waren PVV'ers, die wilden terugslaan voor de discriminatie-aangiften tegen Wilders.

Volgens Wilders gingen de uitspraken van Samsom en Spekman verder dan die van hemzelf. 'Als Vrouwe Justitia echt blind is, dan zouden dit soort uitspraken gelijk behandeld moeten worden', zei Wilders destijds. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners