Geert Wilders: 'We hebben Nederland behoed voor veel ellende

24/04/12 om 17:19 - Bijgewerkt om 17:19

'We hebben veel moed getoond en Nederland behoed voor veel ellende.' Dat zegt PVV-leider Geert Wilders nadat hij in Nederland de stekker uit de regering trok.

Geert Wilders: 'We hebben Nederland behoed voor veel ellende

© AFP

Het bezuinigingspakket dat in het Catshuis op tafel lag, was "slecht voor Nederland". De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft daarom juist "veel moed" en een "rechte rug" getoond door het af te wijzen. "Ik kon niet anders", zei PVV-leider Geert Wilders in het Kamerdebat over het moment waarop hij zijn gedoogsteun aan het minderheidskabinet van VVD en CDA introk.

Opvallend was dat Wilders in het debat nauwelijks door andere Kamerleden werd onderbroken. Wilders vindt het "onterecht" dat de PVV in de afgelopen dagen de zwartepiet toegespeeld heeft gekregen, alsof de PVV geen verantwoordelijkheid zou nemen en niet in het belang van Nederland zou handelen.

'Nederland behoed voor veel ellende'

Hij is ervan overtuigd dat hij Nederland heeft "behoed voor veel ellende". De voorstellen zouden volgens hem de economische groei schaden, de werkloosheid laten stijgen en de koopkracht flink raken.

Wilders zei dat hij niet verder wilde gaan dan bezuinigingen die het begrotingstekort in 2013 niet tot 3 procent maar tot 4 procent zouden terugdringen. Het kabinet wilde tot 3 procent gaan, zoals ook de Europese regels vereisen. Wilders vond de 18 miljard aan bezuinigingen waarvoor hij tekende bij het aantreden van het kabinet al veel, maar nog eens 14 miljard euro er bovenop trok hij niet.

Hij zei dat hij met "bloedend hart" de gedoogsteun aan het kabinet had beëindigd. "Ik neem afscheid van dit kabinet, het woord is nu aan de kiezer." (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners