Geert Wilders voor de rechter

04/10/10 om 14:10 - Bijgewerkt om 14:10

De PVV-leider staat terecht wegens het aanzetten tot haat en discriminatie. Zijn advocaat heeft de rechtbank gewraakt.

De Nederlandse politicus Geert Wilders, leider van de PVV, staat vanaf maandag terecht voor de rechtbank in Amsterdam. De zaak werd meteen tot dinsdagnamiddag stilgelegd nadat de advocaat van Wilders de rechtbank had gewraakt.

Wilders wordt ervan beschuldigd met uitspraken in verschillende media en met zijn anti-koranfilm Fitna moslims te hebben beledigd en gediscrimineerd. Ook wordt hem aangewreven haat te hebben gezaaid.

Het gaat om de herneming van het proces dat in januari van start was gegaan. Wilders herhaalde maandagmorgen voor de start van het proces dat het wat hem betreft om een politiek proces gaat. 'Met mij staat de vrijheid van meningsuiting van ongeveer 1,5 miljoen
kiezers voor de rechter', zo twitterde hij.

Kort nadat Wilders met de VVD en CDA een akkoord heeft gesloten om de nieuwe Nederlandse regering vanuit de oppositie te gedogen, staat hij dus terecht.

De rechtbank heeft vijf zittingsdagen voor de zaak uitgetrokken. Wilders heeft beloofd telkens aanwezig te zijn. De uitspraak wordt op 4 november verwacht. De politie was maandag in groten getale aanwezig bij de rechtbank. De ingang werd afgezet met een hek.

Advocaat wraakt rechtbank

De behandeling van de zaak tegen Wilders werd meteen opgeschort tot dinsdag om 14 uur. Dan doet een speciale kamer uitspraak over het wrakingsverzoek van Bram Moszkowicz, de advocaat van Wilders.

Moszkowicz wil dat de rechtbank wordt vervangen omdat hij meent dat voorzitter Jan Moors een schijn van partijdigheid over zich heeft. Reden is een opmerking van Moors kort na het begin van de zitting.

Moors zei dat Wilders in kranten en op televisie wordt verweten een stelling te poneren en daarna de discussie uit de weg gaat. De rechtbankvoorzitter reageerde daarmee op keuze van Wilders om zich te beroepen op zijn zwijgrecht.

De zogenaamde wrakingskamer, die is samengesteld uit andere rechters, neemt dinsdag om 14 uur een beslissing. Als het verzoek wordt ingewilligd, kan dat tot maanden vertraging leiden omdat de rechters in het proces tegen Wilders dan worden vervangen.

Lees meer over:

Onze partners