Geen wraking van rechter in zaak-Wilders

04/11/16 om 17:29 - Bijgewerkt om 17:28

Er komt dan toch geen wraking van een rechter in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. De advocaat van Wilders had gisteren een verzoek ingediend om rechter Elianne van Rens te vervangen, omdat ze zich niet onpartijdig had getoond bij de ondervraging van een expert.

De wrakingskamer van de rechtbank heeft geen gehoor gegeven aan het verzoek van de advocaat om rechter Elianne van Rens te vervangen. De drie leden van de wrakingskamer menen dat er geen gronden bestaan om daartoe over te gaan. Dat lieten ze weten na beraad in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp, waar het proces tegen de PVV-leider wegens zijn "minder-Marokkanen"-uitspraak wordt gevoerd.

Van Rens heeft weliswaar een fout gemaakt bij de formulering van een uitspraak van de Hoge Raad, 'maar dat kan gebeuren. Dat overkomt ook rechters', aldus rechter Peter Littooy. In haar vraagstelling aan getuige-deskundige Paul Cliteur ontbrak volgens de wrakingskamer 'de nuance'. 'Dat was evident.'

Verder werd haar optreden gezien als dat van 'een actieve rechter, die stevig in gesprek is gegaan met de getuige-deskundige'. Volgens de wrakingskamer kon Cliteur dat wel hebben. Ook andere bezwaren tegen Van Rens zijn terzijde geschoven.

(Belga/SK)

Onze partners