Geen wapentransport meer naar Afghanistan via Rusland

18/05/15 om 19:45 - Bijgewerkt om 19:45

Rusland laat geen wapentransporten meer toe over zijn grondgebied naar de NAVO-missie in Afghanistan. Het gaat zowel om grond- als luchttransporten.

Geen wapentransport meer naar Afghanistan via Rusland

© Reuters

Rusland heeft besloten geen wapentransporten meer toe te laten over zijn grondgebied voor het ISAF (International Security Assistance Force), de NAVO-missie in Afghanistan. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev bekendgemaakt.

Grond- en luchttransport

"Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is belast met het inlichten van de overheden van buitenlandse staten en internationale organisaties over het einde van de transit van wapens en militair materieel via het Russische territorium naar het ISAF in Afghanistan", luidt het. Het gaat daarbij zowel om grond- als luchttransporten.

In 2001 stelde Rusland zijn luchtruim open voor de wapentransits van de NAVO naar Afghanistan. Zeven jaar later liet het land ook transporten van niet-militair materieel toe via de Russische spoorwegen.

Aanwezigheid afgebouwd

De laatste jaren heeft het Westen zijn militaire aanwezigheid in Afghanistan sterk afgebouwd. Op het hoogtepunt van de interventie waren er ongeveer 130.000 Amerikaanse soldaten aanwezig. Momenteel zijn er nog slechts ongeveer 12.500 buitenlandse soldaten in Afghanistan, voornamelijk Amerikanen. Ze staan er hoofdzakelijk in voor de opleiding van de Afghaanse ordetroepen. Tegen eind 2016 voorziet Washington een volledige terugtrekking van al zijn troepen uit Afghanistan. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners