"Geen vredesgesprekken zonder bijkomende voorwaarden"

25/09/11 om 10:14 - Bijgewerkt om 10:14

De Palestijnse president Mahmoed Abbas schiet vredesgesprekken met Israël zonder bijkomende voorwaarden zonder meer af. De Israëlische premier Netanyahu is voorzichtiger maar wil ook graag een betere omkadering om te onderhandelen.

"Geen vredesgesprekken zonder bijkomende voorwaarden"

© EPA

De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft zaterdag elk vredesvoorstel verworpen waarin geen bouwstop van de Israëlische nederzettingen in conflictgebied is opgenomen en waarin de grenzen van 1967 niet worden gezien als de grenzen van de Palestijnse staat. Zijn uitspraken worden beschouwd als een verwijzing naar het voorstel van het zogenaamde Kwartet voor het Midden-Oosten, dat eruit bestaat om de vredesonderhandelingen weer op te nemen met de bedoeling voor eind 2012 een finaal akkoord te bereiken. "Elk initiatief waarin geen oproep is opgenomen om te stoppen met de bouw van nederzettingen en dat de grenzen van 1967 niet erkent, daarover wordt niet gepraat", zei Abbas tegenover journalisten op zijn vlucht van New York naar Jordanië, aldus het officiële Palestijnse nieuwsagentschap WAFA.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft voorzichtig gereageerd op het vrijdag gelanceerde plan. "Als het Kwartet (de VS, de EU, Rusland en de VN) oproept tot het hernemen van de rechtstreekse onderhandelingen zonder

voorafgaande voorwaarden, dan denk ik dat dat belangrijk is", zei Netanyahu van zijn kant tegenover de privé-televisiezender "10". Gevraagd naar de kansen om tegen eind volgend jaar een finaal akkoord te bereiken, bleef de Israëlische premier voorzichtig. Hij zei ook dat Israël nog geen officieel standpunt heeft ingenomen over de door het Kwartet voorgestelde kalender. (Belga/INM)

Onze partners