Geen vertraging voor brexit, ondanks beslissing Hooggerechtshof

Theresa May © REUTERS

De Britse premier Theresa May wil voor april 2017 de gesprekken voor een brexit opstarten. Dat was al eerder bekend, maar door een beslissing van het Britse Hooggerechtshof dreigde de brexit-kalender vertraging op te lopen. May wil daar echter niet van weten.

Het Britse Hooggerechtshof besliste vorige week dat de Britse regering niet zomaar artikel 50 van het Verdrag van Lissabon kan inroepen om zo de brexit-gesprekken met de EU op te starten. Eerst moet daarvoor de steun van het parlement gevraagd worden, zo oordeelde het hof. Een zware klap voor de regering, want een groot deel van het parlement is tegen de brexit gekant.

De Britse eerste minister Theresa May heeft vandaag niettemin verzekerd dat de kalender voor de brexit onveranderd blijft na de beslissing van het Britse Hooggerechtshof. Dat blijkt uit telefoontjes van de premier met verschillende Europese verantwoordelijken. May bevestigde aan de Duitse kanselier Angela Merkel en aan de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker ‘dat de kalender van de regering voor de activering van artikel 50 onveranderd blijft’, zo blijkt uit een mededeling.

Downing street preciseert dat May ‘later op de dag’ een gesprek zal hebben met de Franse president François Hollande en de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. May laat tot slot weten ’teleurgesteld te zijn door de beslissing van de rechters’.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content