Geen nieuwe Nederlandse stoptreinen meer zonder wc's

08/12/10 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

Na protest zien de Nederlandse spoorwegen af van het plan om nieuwe stoptreinen zonder toiletten aan te kopen.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan geen stoptreinen meer kopen zonder wc's. De maatschappij heeft dat beslist op aandringen van een vakbond en de Nederlandse Tweede Kamer.

De vakbond FNV-Bondgenoten had enkele dagen geleden aan de alarmbel getrokken omdat de NS destijds heeft beslist Sprinter-treinen te bestellen zonder toiletvoorzieningen.

De motivatie was toen dat treinreizigers op korte afstanden vaak geen gebruik van de wc maken en het de NS een aanzienlijke kostenbesparing oplevert. Maar volgens de vakbond was dat een slechte beslissing.

De bond noemde het ontbreken van toiletten op nieuwe stoptreinen onaanvaardbaar voor het treinpersoneel en de reizigers. 'U gooit voor de klant in hoge nood het toilet op slot', zo hekelde FNV-bondgenoten in een brief aan de NS-directie.

Motie in de Kamer

De bond eiste dat in de huidige en toekomstige Sprinter-treinen alsnog toiletten komen.Er werd zelfs met acties gedreigd. Een toilet in elke trein is wat de Tweede Kamer betreft een vereiste.

In de Nederlandse Tweede Kamer werd dinsdag een motie aangenomen waarin wordt aangedrongen op een toilet in elke trein. In de Nederlandse intercity-treinen zijn er wel toiletten aanwezig.

Woensdag maakten de Nederlandse Spoorwegen bekend dat ze afzien van het plan om een dertigtal lightrail-Sprinters zonder toilet aan te kopen.

Lees meer over:

Onze partners