Geen nationaal front tegen Front national in tweede ronde

Een supporter van de Franse extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen (Front National) tijdens een bijeenkomst in Nice © REUTERS

Vrijdag kondigde ex-kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen Nicolas Dupont-Aignan, in de eerste ronde goed voor 4,7% van de stemmen, aan dat hij een akkoord met Le Pen heeft bereikt om bij winst van de kandidate een regering te vormen. De andere partijen hebben opgeroepen om voor Emmanuel Macron te stemmen.

Hebben de meeste, in de eerste ronde uitgeschakelde presidentskandidaten en hun partijen opgeroepen om in de beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezing, volgende zondag, voor de centrumkandidaat Emmanuel Macron te stemmen, dan heeft diens extreemrechtse opponente, Marine Le Pen van het Front National, niet iedereen tegen. Vrijdag kondigde ex-kandidaat Nicolas Dupont-Aignan, in de eerste ronde goed voor 4,7% van de stemmen, aan dat hij een akkoord met Le Pen heeft bereikt om bij winst van de kandidate een regering te vormen. Voor Dupont-Aignan, net als Le Pen een tegenstander van de EU, is Le Pen geen extreemrechtse politica.

Ook de christendemocrate Christine Boutin, oud-minister onder president Sarkozy, zal voor Le Pen stemmen, niet zozeer uit liefde voor de FN-politica, eerder om Macron uit het Elysée te houden. Net dezelfde denkwijze houdt de groep ‘La Manif pour tous’ er op na. Die groep strijdt tegen de gelijkberechtiging voor holebi-stellen.

De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon, in ronde één goed voor bijna twintig procent, liet vrijdag weten dat hij ‘zeker niet voor Le Pen’ zal stemmen. Dat hij aldus vermoedelijk in het pest-versus-choleraverhaal voor Macron zal stemmen, kreeg hij echter niet gezegd. In haar strijd tegen ‘het establishment’ hoopt Le Pen op stemmen van Mélenchons achterban uit La France Insoumise.

Partner Content