‘Geen militaire oplossing voor Oekraïne’

© reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Ban Ki-moon, heeft het Westen gewaarschuwd dat er ‘geen militaire oplossing’ is voor de crisis in Oekraïne. De regering in Kiev heeft Rusland er pas van beschuldigd een ‘grote oorlog’ te starten en de Navo bereidt zich voor op een strijd in Oost-Europa.

Terwijl de regering in Kiev Rusland ervan beschuldigt een ‘grote oorlog’ te willen starten, waarschuwt secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, het Westen dat er ‘geen militaire oplossing’ is voor de crisis in Oekraïne.

De Navo bereidt zich voor om paraat te staan voor een strijd in Oost-Europa, maar Ban zegt erg bezorgd te zijn over de ontwikkelingen in Oekraïne. Hij wil niet verder vervallen in een ‘zeer chaotische en gevaarlijke situatie’. Dat schrijft The Guardian.

‘Dialoog voor politieke oplossing is duurzaamst’

‘Ik weet dat de Europese Unie, de Verenigde Staten en de meeste westerse landen serieus overleg plegen over hoe er in deze situatie moet worden opgetreden’, vertelde hij reporters tijdens zijn bezoek aan Nieuw-Zeeland. ‘Maar het is belangrijk dat ze beseffen dat er geen militaire oplossing is. Er is nood aan politieke dialoog voor een politieke oplossing. Dat is de meest duurzame manier’, aldus Ban in The Guardian.

Ondertussen bemiddelt Europa gesprekken tussen de Oekraïense regering, separatistische en Russische vertegenwoordigers. De gesprekken over het escalerende conflict vinden plaats achter gesloten deuren in de hoofdstad van Wit-Rusland, Minsk.

Volgens Russische persagentschappen vroegen separatistische vertegenwoordigers Kiev tijdens de gesprekken om de integratie van de regio’s Donetsk en Loehansk met Rusland via een ‘unieke procedure’ mogelijk te maken. Eerder schoof de Russische president Vladimir Poetin een nieuwe staat in het oosten reeds als oplossing voor de crisis naar voren.

Tegenoffensief in zuiden

Enkele dagen voor de gesprekken, lanceerden de separatistische rebellen in het oosten van Oekraïne een groot tegenoffensief. Kiev en westerse bondgenoten beweren dat die actie door Rusland gesteund wordt. Een beschuldiging die Moskou ontkent. ‘Er zal geen militaire interventie in Oekraïne plaatsvinden’, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov volgens de Britse krant.

Oekraïense strijdkrachten ten zuiden van het rebellenbastion Loehansk werden gedwongen zich terug te trekken uit de lokale luchthaven en een naburig dorp, na gevechten met een Russisch bataljon.

De Oekraïense troepen waren er nochtans recent in geslaagd belangrijke posities rond Donetsk en Loehansk in te nemen, maar het rebellenoffensief in het zuiden dwong hen de verworven posities te verlaten om verzet te bieden aan het nieuwe front. Vooral de strategische havenstad Mariupol is daarbij belangrijk.

‘Directe Russische agressie’

‘Er is een directe, openlijke agressie van Rusland tegen Oekraïne’, zo citeert The Guardian de Oekraïense president Petro Poroshenko.

Volgens een Oekraïense veiligheidsmedewerker tegen persagentschap Agence France-Presse wil Rusland ‘Oekraïne destabiliseren en een corridor naar de Krim creëren’. Het schiereiland aan de Zwarte Zee werd door Moskou in maart al geannexeerd, maar is slechts met Rusland verbonden via een oude ferrylijn.

Kiev en het Westen hebben Rusland er herhaaldelijk van beschuldigd direct betrokken te zijn bij de crisis in Oekraïne. Volgens de Navo heeft Rusland meer dan 1.000 troepen in het land en nog eens 20.000 anderen langs de grens opgesteld. Rechtse activisten in Moskou zeggen dat tot 15.000 Russische soldaten de afgelopen twee maanden over de grens met Oekraïne werden gestuurd.

‘Een grote oorlog staat voor de deur’

De Oekraïense minister van Defensie, Valeriy Heletey, heeft gezegd ‘de verdediging tegen Rusland op te drijven’. Zo bericht de Britse krant. ‘Het land probeert niet alleen de bastions gecontroleerd door terroristen te behouden, maar wil oprukken op nieuw terrein in Oekraïne.’

‘Een grote oorlog staat voor de deur. Van zo’n omvang die Europa niet meer gezien heeft sinds de Tweede Oorlog’, postte Heletey op het sociale netwerk Facebook. Hij waarschuwde daarbij voor ’tienduizenden doden’.

‘Niet naïef zijn’

Chef van de Navo, Anders Fogh Rasmussen, zei dat de toenemende Russische dreiging betekent dat de organisatie meer aanwezig moet zijn in Oost-Europa, meldt The Guardian.

‘We moeten de realiteit onder ogen zien. Rusland beschouwt de Navo als een tegenstander’, vertelde hij de reporters. ‘We mogen niet naïef zijn.’

Kiev heeft de Navo om hulp gevraagd en Poroshenko wordt verwacht naar de top in Wales te reizen om er de Amerikaanse president Barack Obama te ontmoeten.

De Europese Unie heeft Moskou gewaarschuwd nieuwe sancties te zullen opleggen als het land binnen de week niet van koers zou veranderen. Poetin reageerde dat hij hoopte dat ‘het gezond verstand zal zegevieren’ en drong er bij het blok op aan ‘op een normale manier samen te werken’ met Moskou.

Het conflict in het oosten van Oekraïne maakte sinds midden april al meer dan 2.600 doden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content