Geen herziening Europees asielsysteem na Lampedusa-ramp

© Reuters

Het pleidooi uit Rome voor aanpassingen van de Europese regels voor de verdeling van asielaanvragen valt op een koude steen.

Op Italiaans verzoek bespreken de Europese ministers van Binnenlandse Zaken dinsdag in Luxemburg de tragedie van de bootvluchtelingen die deze week verdronken voor de kust van Lampedusa. Maar een herziening van de asielregels lijkt onwaarschijnlijk.

“Elke herziening van de regel die sinds 2003 geldt en die stipuleert dat asielzoekers hun aanvraag moeten indienen in het land van aankomst in de Europese Unie is uitgesloten”, zo verklaarde een woordvoerder van het Litouwse EU-voorzitterschap in Brussel.

Na de tragedie in Lampedusa had de Italiaanse minister Angelino Alfano aangedrongen op aanpassingen aan die zogenaamde Dublin-conventie.

Het zit Italië en andere zuidelijke lidstaten al jaren hoog dat de noordelijke lidstaten weinig solidariteit betonen bij de verdeling van de migratiestromen naar de Europese Unie. Een voorstel dat de druk op een lidstaat in nood had kunnen verlichten, werd afgeserveerd bij de herziening van het Europese asielsysteem die enkele maanden geleden is goedgekeurd. “We maken ons geen illusies dat dit nog verandert”, zei een Europese diplomaat.

Europese solidariteit

Op het vlak van grensbewaking bestaat er sinds de oprichting van het agentschap Frontex wel een Europese aanwezigheid aan de zuidelijke grenzen. Alfano twijfelt aan de slagkracht van Frontex, dat op verzoek van een lidstaat grensbewakingsmissies organiseert, maar volgens de woordvoerder van eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström redde het agentschap de voorbije twee jaar 16.000 levens in de Middellandse Zee.

Malmström verwacht ook heil van Eurosur, een nieuw systeem dat dankzij een betere coördinatie tussen nationale autoriteiten en aangepaste communicatiekanalen vluchtelingenboten in nood sneller moet kunnen opsporen en redden. Het systeem kan volgens de eurocommissaris tegen eind dit jaar in werking treden. Het Europees Parlement stemt volgende week over Eurosur.

Malmström herhaalde tenslotte ook dat de lidstaten meer inspanningen moeten doen voor de hervestiging (resettlement, nvdr) van mensen die internationale bescherming nodig hebben. Naast grensbewaking en samenwerking met landen van oorsprong is ook sterkere Europese solidariteit nodig om ervoor te zorgen dat minder mensen hun leven wagen op zee in een poging om Europa te bereiken, beklemtoonde de Zweedse. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content