Geen grote ommekeer in het beleid op EU-top

© Reuters

De Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn in Brussel bijeengekomen om zich te beraden over de verzoening van het bekritiseerde besparingsbeleid met maatregelen om de economie opnieuw te lanceren.

“Op een moment dat 26 miljoen Europeanen werkloos zijn is het normaal dat de vakbonden de straat op gaan en een verandering van het beleid eisen, naar een beleid dat naar meer economische groei leidt”, zo verklaarde premier Elio Di Rupo bij zijn aankomst op de Europese top.

Di Rupo hamerde erop dat economie en werkgelegenheid snel moeten aantrekken. Zoniet dreigen de openbare instellingen het vertrouwen van de mensen te verliezen, zo waarschuwde de premier. Hij bepleitte alvast de snelle uitbouw van een nieuw Europees industrieel beleid en een betere implementatie van het Europese groeipact.

Europees president Herman Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso kloegen de voorbije weken aan dat de lidstaten onvoldoende werk maken van de uitvoering van maatregelen die de economie zuurstof kunnen geven, zoals de versterking van de Europese eenheidsmarkt.

Laaghangend fruit

De Nederlandse premier Mark Rutte had het over “laaghangend fruit”, maatregelen die weinig kosten maar de economie een zetje kunnen geven wanneer die later dit jaar weer wat aantrekt. Hij citeerde onder meer de wederzijdse erkenning van diploma’s, de afbouw van administratieve lasten en nieuwe vrijhandelsakkoorden.

Geld voor een relancebeleid blijft immers schaars. Ondanks de relatieve kalmte op de financiële markten blijft de Europese Unie vasthouden aan de sanering van de openbare financiën. Eventueel uitstel van de begrotingsdoelstellingen staat ook niet op de agenda van deze top. De Commissie liet de voorbije weken wel verstaan dat de komende maanden flexibiliteit kan getoond worden voor lidstaten die voldoende structurele hervormingen realiseren.

Italië

De afscheidnemende Italiaanse premier Mario Monti liet alvast duidelijk verstaan dat hij meer budgettaire souplesse voor zijn land wil. Monti oogstte de voorbije jaren veel Europese lof voor zijn beleid van budgettaire saneringen en structurele hervormingen, maar de Italianen straften die politiek bij de voorbije verkiezingen af en kozen voor critici van de Europese koers.

Van Rompuy beklemtoonde echter dat de volgende Italiaanse regering op de ingeslagen weg moet voortgaan. “Ondanks alles heb ik er alle vertrouwen in dat het gezond verstand zal zegevieren en men, met nuances natuurlijk, zal blijven werken aan een Italië met meer economische groei en gezondere overheidsfinanciën”, zei de Belgische oud-premier. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content