‘Geen garanties voor nieuwe migranten die naar UK komen’

David Davis, de Britse brexitminister, kan niet garanderen dat de Europese migranten die nog in het Verenigd Koninkrijk arriveren voor de uitstap uit de Europese Unie, in het land zullen kunnen blijven.

David Davis, de Britse minister die bevoegd is voor de Brexit, kan niet garanderen dat de Europese migranten die nog in het Verenigd Koninkrijk arriveren voor de uitstap uit de Europese Unie, in het land zullen kunnen blijven. Dat heeft hij gezegd in de krant Mail on Sunday. Hij reageert zo op de voorspelling dat er miljoenen nieuwe migranten naar het land zouden willen vertrekken voor het uit de EU stapt.

Davis verklaarde dat hij er alles aan zal doen om “een genereuze schikking te garanderen voor de Europese migranten die zich nu al in het Verenigd koninkrijk bevinden” en voor de Britten die zich in een ander EU-land bevinden.

Hij maakt echter geen garanties voor migranten die nog voor het Britse vertrek uit de Europese Unie snel willen verhuizen naar het land. Davis reageert zo op de voorspelling dat er een explosieve stijging zou komen van nieuwe immigranten door de Brexit. Die stijging werd voor het eerst gesuggereerd door premier Theresa May, nog voor ze eerste minister werd.

Davis stelt dat de regering indien nodig maatregelen kan nemen. Er zijn “verschillende mogelijkheden”, klinkt het. “We zouden kunnen beslissen dat de toelating om in het land te verblijven enkel geldig is als de aanvraag voor een bepaalde datum is gebeurd. Maar je moet dergelijke beslissingen baseren op de realiteit, niet op speculaties.”

Brussel zal niet tevreden zijn

Brussel zal niet tevreden zijn met dat voorstel, schrijft Mail on Sunday. Het Verenigd Koninkrijk moet tot zijn feitelijke afscheid van de EU namelijk de regels van de Unie respecteren, zoals de vrijheid van beweging, en is pas daarna vrij om te beslissen wie in het land mag blijven.

Volgens Davis zal het artikel 50, dat formeel de uitstap uit de EU aankondigt, niet toegepast worden voor begin 2017. De onderhandelingen rond het vertrek duren maximaal twee jaar, waardoor het Verenigd Koninkrijk de EU zal verlaten voor begin 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content