Geen excuses van Boris Johnson: 'Zou me te veel tijd kosten'

19/07/16 om 21:56 - Bijgewerkt om 21:56

De nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is niet van plan zich te verontschuldigen bij de wereldleiders die hij in het verleden schoffeerde.

Geen excuses van Boris Johnson: 'Zou me te veel tijd kosten'

Boris Johnson en John Kerry © Belga Image

Op zijn eerste persconferentie als Brits buitenlandminister, vergezeld van zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry, kreeg Boris Johnson van de Amerikaanse journalisten de vraag of hij zich wil verontschuldigen voor enkele beledigende uitspraken die hij in het verleden deed over onder andere Hillary Clinton en Barack Obama. De eerste vergeleek hij met een sadistische verpleegster in een psychiatrische instelling, de tweede beschuldigde hij van anti-Britse gevoelens vanwege zijn gedeeltelijk Keniaanse achtergrond. Hij deed dat in zijn wekelijkse columns in The Daily Telegraph, waarmee hij nu kapt.

Volgens Johnson werden de uitspraken vaak uit hun context gerukt. 'We kunnen een verschrikkelijk lange tijd spenderen aan dingen die ik de afgelopen 30 jaar heb geschreven,' zo zei hij volgens de Britse omroep BBC. Aan verontschuldigingen begint hij dan ook niet. 'Mij excuseren bij iedereen die aan bod is gekomen in mijn rijk naslagwerk zou me te veel tijd kosten', besloot hij.

Zowel Johnson als Kerry benadrukte dat de 'speciale relatie' tussen hun landen sterk blijft.

Syrië, Jemen en Brexit

Er zijn belangrijkere zaken aan de orde zijn, aldus Johnson, zoals de humanitaire crisis in Syrië. Daarover had hij eerder op de dag al gezegd dat een vertrek van president Bashar al-Assad van cruciaal belang is bij de zoektocht naar een oplossing voor de conflicten in het land.

Johnson en Kerry zouden ook samen zitten met de ministers van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten om het te hebben over Jemen.

Wat de brexit betreft, zal volgens Johnson het Verenigd Koninkrijk na het vertrek uit de Europese Unie een grotere rol op het vlak van de wereldpolitiek spelen dan ooit tevoren. Over een toekomstig vrijhandelsakkoord tussen het VK en de VS zei Kerry dat de VS volkomen bereid is tot gesprekken over een akkoord. Momenteel zijn alle hoedanigheden inzake de onderhandelingen over het TTIP-akkoord met de EU uitgeput. Hoe dan ook kan Londen pas een handelsakkoord ondertekenen als de boedelscheiding met de EU achter de rug is, aldus Kerry. (KVDA)

Onze partners