‘Geen enkel werelddeel is immuun tegen genocides’ (Ban Ki-moon)

Ban Ki-moon © Reuters

‘Politieke wil blijft de grootste uitdaging voor de internationale gemeenschap om genocides te voorkomen’, zei secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-moon op de Internationale Conferentie rond Genocidepreventie in Brussel.

Tijdens de Internationale Conferentie rond genocidepreventie in Brussel benadrukte VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de wereld niet mag wegkijken als een land zijn bevolking niet kan beschermen. Hij waarschuwde ook dat het geweld in Syrië en Centraal-Afrika het internationaal rechtssysteem in gevaar brengt.

“Geen enkel werelddeel kan zich immuun beschouwen tegen massamoorden”, waarschuwde Ban Ki-moon. Hij drukte de 124 delegaties en 37 opgedaagde ministers op het hart dat politieke wil absoluut noodzakelijk is om massale bloedvergieten tegen te gaan. Kan of wil een land zijn bevolking niet beschermen, dan mag de rest van de wereld niet zomaar wegkijken.

Toch gebeurt dat ook vandaag nog, betreurde de VN-topman. Er wordt dan geschermd met uiteenlopende visies op het algemeen belang en op de aan interventies verbonden risico’s, of nog op de complexiteit van de conflicten. Maar voor de gewone mensen is het geweld in Syrië en Centraal-Afrika een absolute nachtmerrie, beklemtoonde hij. Bovendien zet de internationale onmacht ook de afspraken en mechanismen op de helling die zijn uitgewerkt om te vermijden dat dergelijke misdaden nog zouden gebeuren, waarschuwde Ban.

Vrije baan en straffeloosheid voor de verantwoordelijken moeten dan ook absoluut vermeden worden. “Ik dring opnieuw aan op een zo snel mogelijke operationalisering van het principe Responsibility to Protect“, klonk het.

Internet en sociale media

Maar het werk begint al bij preventie, onderstreepten experten en hoge vertegenwoordigers op de conferentie. Ook de genocides in Rwanda en Srebrenica gebeurden niet zomaar. Er ging een lange tijd van “dehumaniseren” van minderheden aan vooraf, met tal van signalen die ook de internationale gemeenschap heeft opgepikt.

Het is nodig dat we de uitspraak ‘never again’ omzetten in realiteit

Rwandees minister Louise Mushikiwabo

Internet en de sociale media mogen daarbij vandaag niet uit het oog verloren worden, waarschuwde Thorbjorn Jagland, secretaris-generaal van de Raad van Europa. Hij drong aan op afdwingbare wetten en regels in elk land, die het verspreiden van haatboodschappen – ook via het internet – strafbaar maken. Zolang er een evenwicht is met het recht op vrije meningsuiting, staat ook het Hof voor de Rechten van de Mens daar achter, argumenteerde hij nog.

Reynders onderstreept belang van onderwijs

Extra aandacht was er voor de tussenkomsten van de ministers van Rwanda en Bosnië-Herzegovina, landen waar in de jaren ’90 op grote schaal gemoord werd. “Ik wil geen schuld of medelijden oproepen. Wel stel ik de vraag of de wereld intussen beter gewapend is tegen genocides. Daarop bestaat geen duidelijk antwoord”, aldus Rwandees minister Louise Mushikiwabo, die de terughoudendheid en geopolitieke belangen hekelde. “Het is nodig dat we ‘never again’ van een steeds weerkerende uitroep tot realiteit maken.”

De Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) startte zijn betoog met een minuut stilte voor alle genocideslachtoffers. Hij onderstreepte het belang van ons onderwijs om ook nieuwe generaties bewust te maken en wees de nationale overheden op hun beschermingsplicht. “Er is geen plaats voor massale gruweldaden in de eenentwintigste eeuw.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content