'Geef Arabische Israëliërs geld om het land te verlaten'

29/11/14 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:53

De Israëlische Buitenlandminister Lieberman komt met een oplossing voor het 'Arabierenprobleem': de oprotpremie. Het voorstel kadert in een controversiële poging om Israël een zuiver(der) joods karakter te geven.

'Geef Arabische Israëliërs geld om het land te verlaten'

Avigdor Lieberman © Reuters

Israël zou zijn Arabische burgers "financiële stimuli" moeten bieden opdat zij het land verlaten en in een toekomstig Palestijns staatje gaan wonen. Dat heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, de havik Avigdor Lieberman, voorgesteld.

Arabische Israëli die beslissen dat zij een "Palestijnse identiteit" hebben, kunnen hun Israëlisch burgerschap opgeven en burgers worden van een toekomstige Palestijnse staat, zo schrijft Lieberman in een document vrijgegeven door zijn ultrarechtse en oerconservatieve Yisrael Beiteinu-partij (Ons Huis is Israël). Met geld als lokmiddel moeten zo veel mogelijk niet-joden overhaald worden.

Het document stelt voorts onomwonden dat het overleg over een tweestatenoplossing enkel kans op succes heeft indien het gebaseerd is op "de ruil van Arabische Israëliërs voor grondgebied" .

Tweederangsburgers

Lieberman is een overtuigd voorstander van een "maximaal separatisme" tussen de twee semitische bevolkingsgroepen. Voorts wil hij dat het Israëlische staatsburgerschap wordt afgenomen van Arabieren die "onvoldoende loyauteit" voor de joodse staat opbrengen.

Vorige maand vroeg hij de Arabo-Israëlische afgevaardigden in de Knesset, het Israëlische politieke systeem te verlaten.

De door Lieberman geviseerde groep telt ongeveer 1,7 miljoen mensen, christenen zowel als moslims. Het gaat om Palestijnen die na de naqba, de stichting van de staat Israël en de verdrijving van honderdduizenden Palestijnen, op hun grondgebied zijn gebleven, maar in Israël met het statuut van tweederangsburgers opgezadeld zijn. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners