Gedaan met misbruik bij online geboekte reizen en roamingkosten in EU

27/10/15 om 16:28 - Bijgewerkt om 16:31

Het Europees Parlement in Straatsburg versterkt de bescherming van reizigers. De rechtszekerheid neemt toe en zogenaamde pakketreizen (met vlucht, hotel, huurauto) die online geboekt worden, krijgen dezelfde behandeling als pakketreizen die via een reisagentschap geboekt worden. Daarnaast is de afschaffing van roamingkosten in de EU definitief goedgekeurd.

Gedaan met misbruik bij online geboekte reizen en roamingkosten in EU

© iStock

'Het was nodig, gezien de digitalisering, om de bestaande regeling uit 1990 aan de huidige markt aan te passen', zei rapporteur Birgit Collin-Langen (EVP). Liefst 138 miljoen Europeanen boeken vandaag hun reis via hun computer.

De organisatoren van all inclusive pakketreizen moeten een verzekering afsluiten tegen insolvabiliteit. Als ze bankroet gaan, kan de verbruiker niet de dupe worden, hij moet dan gerepatrieerd en vergoed worden. Bij overmacht, zoals een aanslag of een aardbeving, moet de organisator een verlengd verblijf van ten minste drie nachten op zich nemen.

Annuleren

De reiziger zelf krijgt ook een grotere mondigheid. Als een reisorganisator de aangekondigde prijs zonder gegronde redenen optrekt met meer dan 8 procent, dan mag hij gratis annuleren. Dat geldt ook bij onverwachte wijziging van de voorwaarden, zoals het vertrekuur, of bij uitzonderlijke omstandigheden, zoals de uitbraak van een epidemie of een terreurdreiging.

'De termijn waarbinnen de reiziger een klacht kan neerleggen, wordt opgetrokken van één naar twee jaar', voegt het Waalse parlementslid Marc Tarabella (S&D) eraan toe . 'Als de reis wordt uitgevoerd door een andere operator dan eerst voorzien, dan moet dat binnen de zeven dagen betekend worden aan de reiziger, en alle bijkomende kosten moeten aangetoond worden'.

Roamingkosten

De verbruiker kan overigens ook profiteren van bijkomende beslissingen die het Europees Parlement genomen heeft. Zoals eerder aangekondigd zullen alle roamingkosten voor mobiele telefoons vanaf juni 2017 verdwijnen. In de hele 'Europese Ruimte' kunnen dan geen kosten meer aangerekend worden voor grensoverschrijdende raadpleging van internet, telefoongesprekken of het versturen van tekstberichten.

Ten slotte is ook komaf gemaakt met het bankgeheim dat EU-onderdanen in Zwitserland beschermde. Vanaf 2018 komt er een automatische uitwisseling van bankgegevens. Bedoeling is vooral de fraude van bedrijven tegen te gaan. De resolutie haalde het met 593 tegen 37 stemmen.

Onze partners