Geblokkeerde kompels Chili nog maanden onder de grond

23/08/10 om 10:03 - Bijgewerkt om 10:03

De 33 mijnwerkers die al 17 dagen vastzitten in de mijn van San Jose in het noorden van Chili, leven nog en lijken in goede gezondheid te zijn. Hun redding zal minstens vier maanden duren.

Dat hebben de lokale autoriteiten zondag gezegd, nadat een camera beelden kon maken van de mijnwerkers.

Eerder had president Sebastian Pinera al bekendgemaakt dat er contact met hen was gelegd. Hij toonde een stukje papier waarop met rode balpen was geschreven en dat via een sondebuis naar boven was gehaald. "We stellen het goed in onze schuilplaats," stond op het briefje.

700 meter

De mijnwerkers kwamen op 5 augustus na een verzakking vast te zitten in de mijn in de buurt van de stad Copiapo, in het noorden van Chili. Ze zitten vermoedelijk op zo'n 700 meter diepte.

Tot zondag was er niet van hen gehoord. Er was dan ook amper hoop om nog overlevenden te vinden.

Maanden

Nu ze weten dat alle hulp nog niet te laat is, willen de reddingsploegen zo snel mogelijk water, voedsel en eventueel ook medicijnen tot bij de kompels krijgen.

Volgens de ingenieur die de reddingsoperatie coördineert zal het minstens vier maanden duren voor alle kompels uit hun hachelijke situatie worden gered. Er moet namelijk een schacht geboord worden waarlangs ze weer naar boven kunnen worden gehaald.

Grotere kaart weergeven

Lees meer over:

Onze partners