Gbagbo geeft tegenstrijdige signalen

04/01/11 om 18:44 - Bijgewerkt om 18:44

Hij is bereid tot een vreedzame beëindiging van het conflict, maar zijn getrouwen vielen het hoofdkwartier van zijn rivaal aan.

Laurent Gbagbo is bereid om de omsingeling van het hoofdkwartier van zijn rivaal Alassane Ouattara in Abidjan te beëindigen.Gbagbo zou ook bereid zijn zonder voorwaarden te onderhandelen over een vreedzaam einde van de crisis in Ivoorkust.

Dat heeft voorzitter James Victor Gbebo van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) dinsdag verklaard na afloop van een buitengewone zitting in Nigeria.

Aanval hoofdkwartier Ouattara

Ondanks zijn verklaringen van dinsdag hebben soldaten van Gbagbo het hoofdkwartier aangevallen van de oppositiepartij PDCI, die Ouattara steunt, zo meldt de BBC. Volgens AFP ging het om politiemensen.

Volgens Gbebo blijft een militaire interventie nog altijd een optie mochten de gesprekken mislukken. Gbagbo verloor de presidentsverkiezingen, maar weigert plaats te maken voor Ouattara, de winnaar van de verkiezingen.

De Keniaanse premier Raila Odinga, één van de bemiddelaars van de Afrikaanse Unie in de Ivoriaanse crisis, verklaarde dinsdag dat een machtsdeling tussen de politieke rivalen geen optie is.

Onze partners