Gbagbo blijft terrein verliezen in Ivoorkust

31/03/11 om 12:04 - Bijgewerkt om 12:04

De troepen loyaal aan de internationaal erkende president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, zeggen donderdag alweer een stad te hebben veroverd, namelijk de cacaohaven van San Pedro.

Gbagbo blijft terrein verliezen in Ivoorkust

© Reuters

Het tij lijkt te keren in Ivoorkust. Volgens BBC moet zittend president Laurent Gbagbo, die weigert af te treden, steeds meer incasseren. Maandag veroverden de troepen van Ouattara de vijfde stad in het westen en woensdag en donderdag werden de politieke hoofdstad Yammoussoukro en de havenstad San Pedro daaraan toegevoegd. "We zien republikeinse strijdkrachten met 4x4's door de stad rijden. Sinds een tijdje zien we de troepen trouw aan Gbagbo niet meer," zegt een van de inwoners van Yammoussourko.

In de grootste stad van Ivoorkust, Abidjan, stijgt de vrees voor een grote confrontatie tussen Ouattaratroepen, die de stad vanuit alle hoeken aanvallen, en pro-Gbagbostrijders.

De militairen van Ouattara blijven het noorden van het land, dat vóór november vorig jaar sinds 2002 door Ouattara werd gecontroleerd, doortrekken om meer delen in handen te nemen.

Zware gevolgen

Maar dit alles is niet zonder gevolgen. Vooral vrouwen en kinderen dreigen het slachtoffer te worden van de crisis in het land. Kinderen worden slachtoffer van mensenhandel en gerekruteerd als soldaat. Ze raken bovendien ondervoed door een tekort aan voedsel. Volgens de VN zijn sinds de start van de crisis ruim 1 miljoen mensen gevlucht en hebben 473 mensen het leven verloren.

In Ivoorkust heerst sinds de presidentsverkiezingen van november 2010 een politieke crisis met hevige gevechten. Zittend president Laurent Gbagbo verloor de presidentsverkiezingen van zijn rivaal Alassane Ouattara en weigert af te treden om de macht over te dragen.

De VN erkent president Ouattara als winnaar van de presidentsverkiezingen en probeert nu, met maatregelen als een reisverbod voor Gbagbo en de bevriezing van zijn tegoeden, een burgeroorlog te voorkomen.

Sara Morillo

Onze partners