Gaza verandert in woonwagenpark

02/10/14 om 14:44 - Bijgewerkt om 14:44

Zo'n 20.000 woningen werden vernietigd tijdens het recente conflict in de Gazastrook. Zogenaamde caravans moeten nu een oplossing bieden voor de dakloze bevolking. Velen vrezen voor de nakende winter.

Gaza verandert in woonwagenpark

© Reuters

Na 50 dagen oorlog bereikten Israël en Palestijnse afgezanten in het Egyptische Caïro een akkoord tot wapenstilstand. De Palestijnen in de getroffen Gazastrook zouden eindelijk terug kunnen keren naar hun huizen. Ware het niet dat volgens het UNRWA 60.000 woningen beschadigd werden, waarvan 20.000 nu totaal onbewoonbaar zijn.

Gebrekkige woonwagens

De Palestijnse regering en internationale instellingen proberen tegemoet te komen aan de noden van die burgers die hun woning tijdens de oorlog gebombardeerd zagen door caravans ter beschikking te stellen. Het zijn een soort van containers uit kunststof die plaats bieden aan zes individuen. Een tijdelijke oplossing, meent de Palestijnse overheid, tot de heropbouw van de regio compleet is.

Maar de burgers klagen nu over de gebrekkige woonwagens die hun gezinnen niet kunnen huizen. De caravans zouden te klein zijn en allerlei voorzieningen ontbreken. Er zijn bovendien onvoldoende containers om alle slachtoffers uit de nood te helpen. Velen leven daarom nog steeds in hun verwoeste huizen, die vaak op instorten staan.

Geen beschutting in winter

De winter komt er echter aan en de noodoplossing zal geen beschutting bieden tegen de extreme koude en regen die met het seizoen gepaard gaan in de regio.

Het is niet de eerste keer dat de Gazastrook te kampen heeft met zulke verliezen, maar het recente offensief 'Protective Edge' heeft maakte met duizenden woningen, scholen en ziekenhuizen wel heel veel schade.

Sinds 2006 voorkomt de blokkade van de Gazastrook bovendien dat bouwmateriaal en gereedschap voor de heropbouw van de industriële en commerciële sector de regio binnenkomen. Israël vreest namelijk dat het materiaal in handen van Hamas voor andere doelen gebruikt zou worden, zoals bijvoorbeeld tunnels.

Mslam Al Brim

Onze partners