Gaza: Netanyahu bedankt Obama

17/11/12 om 05:22 - Bijgewerkt om 05:22

In een telefoongesprek bedankte de Israëlische premier de VS voor hulp bij de bouw van een raketafweersysteem. Obama herhaalde dat Israel het recht heeft om zich te verdedigen.

Gaza: Netanyahu bedankt Obama

© Reuters

In een telefoongesprek over de situatie in de Gazastrook heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vrijdag de Amerikaanse president Barack Obama bedankt voor de Amerikaanse steun bij de bouw van het Israëlische raketafweersysteem.

Obama herhaalde opnieuw dat hij de recht op zelfverdediging van Israël steunt en betreurde de Israëlische en Palestijnse burgerslachtoffers.

IJzeren koepel

De VS waren betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe raketafweersysteem Iron Dome ('IJzeren Koepel'). Dat heeft al honderden uit de Gazastrook afgevuurde raketten neergehaald en talloze Israëlische levens gered, luidt het in een persbericht van het Witte Huis.

Obama en Netanyahu bespraken verder de opties om de escalatie van het conflict tussen Hamas en Israël tegen te gaan.

Morsi

Obama telefoneerde ook met de Egyptische president Mohamed Morsi. Hij prees zijn Egyptische ambtgenoot voor de geleverde inspanningen om het conflict tussen Israël en Hamas te ontmijnen en hoopte dat die inspanningen succesvol zullen zijn, luidt het in een persbericht.

Obama wees ook op het belang van een snelle oplossing van het conflict om de stabiliteit in de regio te herstellen en verdere slachtoffers te vermijden.

Tutu

Overigens riep de Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1984, de strijdende partijen op het geweld stop te zetten. (Belga/TV)

Onze partners