Gaza: 'Israël en Hamas komen bestand van 72 uur overeen'

01/08/14 om 00:03 - Bijgewerkt om 13:33

Israël en de islamitische beweging Hamas hebben een akkoord bereikt voor een humanitair staakt-het-vuren van 72 uur in Gaza. Dat maakten VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en VS-buitenlandminister John Kerry bekend.

Gaza: 'Israël en Hamas komen bestand van 72 uur overeen'

Palestijnse kinderen schuilen voor Israëlische aanvallen in een VN-school in de Gazastrook. © REUTERS

Het bestand gaat vrijdagochtend om 8.00u plaatselijke tijd in. In een gezamenlijk statement riepen John Kerry en VN-hoofd Ban Ki-moon de strijdende partijen op om "met beheersing te handelen" tot het humanitaire bestand begint. Het staakt-het-vuren duurt drie dagen, tenzij het verlengd wordt.

"Dit staakt-het-vuren is van kritisch belang om burgers een levensnoodzakelijke onderbreking van het geweld te gunnen", luidt het statement. "Tijdens deze periode zullen ze dringend nodige humanitaire hulp krijgen en de kans hebben om vitale taken uit te voeren, zoals het begraven van de doden, het verzorgen van de gewonden en het aanvullen van hun voedselvoorraden. Ook dringende reparaties van de water- en energie-infrastructuur zijn mogelijk tijdens deze periode."

Tunnels

Israëlische troepen die zich op dit moment in Gaza bevinden, moeten op hun posities blijven en mogen geen offensieve operateis meer uitvoeren. Israël mag wel doorgaan met het vernietigen van de tunnels die Hamas gebruikt om aanvallen uit te voeren, voor zover die tunnels zich aan de Israëlische kant van de grens bevinden.

Zodra het bestand begint, is het de bedoeling dat Israëlische en Palestijnse gezanten zich naar Cairo (Egypte) begeven voor onderhandelingen. Die onderhandelingen zijn "gericht op een duurzaam staakt-het-vuren", luidt het statement. "De partijen kunnen er alle onderwerpen bespreken die voor hen van belang zijn."

De Palestijnse delegatie zal een combinatie zijn van vertegenwoordigers van de palestijnse Autoriteit, die de Westelijke Jordaanoever bestuurt, en Hamas, dat de plak zwaait in Gaza.

Kloof

De onderhandelingsposities in bekend: Israël wil dat Gaza volledig ontwapend wordt en dat de raketbeschietingen en aanvallen via de tunnels ophouden. Hamas wil dat de blokkade tegen Gaza wordt opgeheven en de grensovergangen geopend, zodat het gebied weer handel kan drijven en zijn economie herstellen. De kloof tussen beide partijen is na het geweld van de voorbije weken dieper dan ooit.

John Kerry, geciteerd door CNN, gaf aan dat er bij de onderhandelingen 'geen garanties' zijn. "Iedereen weet hoe moeilijk het is geweest om dit punt te bereiken. Iedereen weet ook hoe moeilijk het zal zijn om nog verder te komen."

"Het is een moeilijke weg", zei ook de Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat aan de nieuwszender. "Ik hoop tegen beter weten in dat we met ieders hulp alle mogelijke inspanningen kunnen leveren om tot een permanent staakt-het-vuren te komen.

Raketvuur

Een vorig bestand viel algauw uit elkaar. Uren voor het ingaan van het nieuwe staakt-het-vuren werd er nog steeds geschoten in de Gazastrook. Ook Israël kwam onder raketvuur. Bij het 24 dagen oude conflict zijn nu meer dan 1400 Palestijnen (onder wie honderden kinderen) en 59 Israëliërs omgekomen.

Onze partners