Gaza: Egyptisch president Morsi verwacht snel wapenstilstand

20/11/12 om 16:36 - Bijgewerkt om 16:36

De Egyptische president Mohammed Morsi rekent op een wapenstilstand binnen enkele uren in het Midden-Oosten.

Gaza: Egyptisch president Morsi verwacht snel wapenstilstand

© AFP

De Egyptische president Mohammed Morsi rekent op een wapenstilstand binnen enkele uren in het Midden-Oosten. Na de begrafenis van zijn zuster Fatma in de provincie al-Sharkija zei het Egyptische staatshoofd: "De Israëlische aanval op de Gazastrook zal vandaag eindigen, de inspanningen voor een wapenstilstand tussen de Palestijnse en de Israëlische zijde zullen in de komende uren positieve resultaten opleveren".

Ook de Israëlische radio berichtte dat tegen de avond een aankondiging van wapenstilstand te verwachten is. Dat zal wellicht tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton aan Israël gebeuren.

Grondslag van de aankondiging zou een toezichtsorgaan zijn waarin veiligheidsverantwoordelijken van Israël, Egypte en de VS zouden deelnemen. Nog volgens de Israëlische radio zou de verklaring de bewoners van het zuiden van Israël minstens één tot twee jaar rust gunnen.

De joodse staat weigerde commentaar op de verklaring van Morsi. "Wij geven hierop geen commentaar", zei woordvoerder Mark Regev van premier Benjamin Netanyahu.

Vlugschriften: 'Woonst onmiddellijk verlaten'

De Israëlische luchtmacht verspreidde eerder op de dag in meerdere wijken van Gaza-stad vlugschriften die de inwoners aanzetten hun woonst "onmiddellijk" te verlaten, aldus correspondenten van het Franse persbureau AFP in Gaza.

"Voor uw eigen veiligheid vragen wij u uw woonst onmiddellijk te evacueren en u naar het stadscentrum te begeven", zo staat te lezen op de vlugschriften die naast de tekst in het Arabisch ook een kaartje met de te volgen weg bevatten. De reden voor de evacuatie is niet vermeld. Wel garanderen de pamfletten "veiligheid" voor iedereen die zich ernaar schikt.

"Uiteindelijk zal iedereen naar huis kunnen terugkeren", stelt de tekst. "Door de regels van het Tsahal (het Israëlisch leger) te volgen, zullen burgers uit de buurt van alle mogelijke incidenten zijn".

Het droppen van deze vlugschriften gebeurde terwijl Israël de optie voor een grondoorlog tijdelijk heeft opgeschort om de lopende diplomatieke inspanningen een kans te geven, zei een hoge Israëlische functionaris. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners