Gaza: akkoord over heropbouw

17/09/14 om 03:22 - Bijgewerkt om 03:22

Israël en de Palestijnse Autoriteit hebben samen met de Verenigde Naties een akkoord bereikt over de wederopbouw van de Gazastrook. De VN zal toezicht houden en garanderen dat de bouwmaterialen alleen voor burgerdoeleinden worden gebruikt. Nu is men nog op zoek naar 7,8 miljard dollar om de werken te financieren.

Gaza: akkoord over heropbouw

Leerlingen op weg naar school in Gaza City © Reuters

Dat werd bekendgemaakt door VN-gezant Robert Serry.

Israël laat momenteel toe dat consumptiegoederen in Gaza worden geïmporteerd maar houdt veel strenger toezicht op bouwmaterialen, waarvan men vermoedt dat Hamas ze impalmt om onder andere tunnels te bouwen.

Volgens Serry zal de VN erop toezien dat de geleverde bouwmaterialen enkel voor burgerdoeleinden worden aangewend.

De Palestijnse Autoriteit schat dat de wederopbouw van Gaza zo'n 7,8 miljard dollar zal kosten, ongeveer 5,5 miljard euro. Op 12 oktober vindt in Caïro een donorconferentie plaats voor de heropbouw van Gaza.

500 kinderen

Volgens Serry zijn bij het conflict ongeveer 18.000 huizen vernield, waardoor 100.000 mensen dakloos zijn geworden. Wanneer met de wederopbouw wordt aangevangen, is voorlopig niet duidelijk.

Tijdens het 50 dagen durende conflict in Gaza vuurden Palestijnse militanten meer dan 4.500 raketten af op Israël. Ruim 2.100 Palestijnen kwamen om, onder wie ook ongeveer 500 kinderen en 250 vrouwen. Aan Israëlische zijde lieten 66 soldaten en 6 burgers het leven.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners