G8: Verdeeldheid over Syrië blijft na ontmoeting Obama-Poetin

18/06/13 om 01:53 - Bijgewerkt om 01:53

In de marge van de G8-top in Noord-Ierland heeft VS-president Barack Obama zijn Russische collega Vladimir Poetin gesproken Beide landen blijven het oneens over Syrië.

G8: Verdeeldheid over Syrië blijft na ontmoeting Obama-Poetin

© Reuters

Het was de eerste keers sinds meer dan een jaar. dat Obam en Poetin elkaar ontmoetten. Het onderhoud duurde twee uur. Beiden gaven toe dat ze de zaken anders zien, maar beklemtoonden wel dat ze het bloedvergieten in de regio willen beëindigen.

Gespannen

Obama en Poetin zagen er wat gespannen uit na hun privégesprek. Op de persconferentie keek Poetin herhaaldelijk naar de grond. Beide landen zijn het dan ook grondig oneens over de aanpak van het Syrische conflict.

Ook nu lijkt er weinig vooruitgang geboekt: beiden kwamen overeen dat ze ernaar streven de oorlog via diplomatieke weg op te lossen. Het blijft de bedoeling om zowel het regime van president Assad als de rebellen aan de onderhandelingstafel te dwingen, bevestigde Poetin. Dat zou moeten gebeuren op een vredesconfederentie in Genève, maar concreet is dat nog niet.

Top in Moskou

Obama en Poetin spraken ook af dat ze een bilaterale top gaan organiseren op 3 en 4 september in Moskou, "om de relaties tussen beide landen te versterken". Die ontmoeting komt er daags voor de G20-top in Sint-Petersburg. (Belga/TV)

Onze partners