G8-top in Sotsji wordt vervangen door G7-top in Brussel

24/03/14 om 20:53 - Bijgewerkt op 25/03/14 om 05:57

De G8-top in Sotjsi gaat niet door. In plaats daarvan komt de G7 samen in juni in Brussel, zonder Rusland. De Amerikaanse president Barack Obama komt dus waarschijnlijk twee keer op korte tijd naar België.

G8-top in Sotsji wordt vervangen door G7-top in Brussel

G7 vergadert over Rusland in Den Haag © BELGAIMAGE

De staatshoofden en regeringsleiders van de zeven leidende industrielanden, verenigd in de G7, kwamen in Den Haag samen om de crisis op de Krim te bespreken. Na afloop liet onder meer Herman Van Rompuy weten dat de G7 in juni samenkomt in Brussel.

De leiders van de G7-landen - Duitsland, Canada, de VS, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk - werden in de ambtswoning van de Nederlandse premier Mark Rutte vergezeld van de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en de Europese commissievoorzitter José Manuel Barroso.

De Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel plaatsten voor de start van de bijeenkomst al vraagtekens bij de organisatie van een G8-top in de Russische stad Sotsji, die normaal gezien in juni moest plaatsvinden. Die top werd nu verplaatst naar Brussel en gaat door zonder Rusland. in Brussel. Op enkele maanden tijd zal de Amerikaanse president Barack Obama ons land dus twee maal bezoeken.

Rusland niet onder de indruk

In 1998 werd Rusland toegelaten tot de G7, die sindsdien uitgebreid is tot de G8. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet eerder al blijken dat hij niet onder de indruk is. "De G8 is een informele club die geen lidkaarten uitdeelt en dus ook niemand kan buitensmijten", zei hij tijdens een persconferentie. "Tegenwoordig worden alle belangrijke kwesties toch in de G20 besproken", klinkt het nog. Een uitsluiting uit de G8 zou "geen grote tragedie zijn", aldus Lavrov. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners