G8 buigt zich over Syrië en internationale fraude

© Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De G8, bijeenkomst van acht grootste industrielanden, vindt 17 en 18 juni plaats in Noord-Ierland. ‘Ik wil een open gesprek voeren met Vladimir Poetin over Syrië’, aldus gastheer en premier David Cameron.

De acht grootste industrielanden komen in Noord-Ierland bijeen op de jaarlijkse G8-top. Hoog op de agenda staan het conflict in Syrië en de aanslepende economische crisis.

Frankrijk, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Japan, de Verenigde Staten, Canada en Rusland zetelen in de G8. De Europese Unie is vertegenwoordigd door de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en Europees President Herman Van Rompuy.

Waar in 2011 veel aandacht ging naar de financiële steun aan Arabische landen in hun strijd om democratie, staat de burgeroorlog in Syrië nu hoog op de agenda. De kwestie wordt door het hoge aantal burgerslachtoffers steeds prangender. Groot-Brittannië en Duitsland willen de G8-top gebruiken om de Russische president Vladimir Poetin onder druk te zetten zijn invloed op Bashar-al-Assad aan te wenden om het geweld in Syrië te stoppen. Rusland heeft meermaals sancties van de Verenigde Naties tegen Syrië en Assad geblokkeerd. Bovendien voorziet Moskou Assad van wapens, volgens het Kremlin slechts om Syrië te beschermen tegen een invasie.

Van Rompuy: ‘Creëren van jobs is prioritair’

De regeringsleiders zullen praten over de economische en financiële toekomst van hun naties. De maatregelen aangehaald op de vorige G8-bijeenkomst in Camp David worden onder de loep genomen. “Deze bijeenkomst komt op een moment dat de G8 en de hele wereld voor enorme economische en politieke uitdagingen staan. Het aanzwengelen van de economie en het creëren van jobs, vooral voor jongeren, is prioritair voor de mogendheden van de G8”, benadrukt Europees President Herman van Rompuy.

Europees commissaris Viviane Reding, die bevoegd is voor Justitie en Fundamentele Vrijheden, wil met de Amerikaans president Barack Obama praten over het onlangs aan het licht gekomen spionageschandaal. “De commissie is erg bezorgd om de privacy van haar burgers en de commissie vraagt een duidelijk engagement van de Verenigde Staten voor het respecteren van de databescherming van EU-burgers”, klinkt het.

Daarnaast zullen Obama en de Europese vertegenwoordigers onderhandelen over het vrijhandelsakkoord. Het openen van de trans-Atlantische onderhandelingen zou het hoogtepunt moeten worden van de G8-top.

De grensoverschrijdende strijd tegen belastingontduiking werd vooral door gastland Groot-Brittannië naar voorgeschoven als belangrijk thema. “Samen moeten we dringend werk maken van een actieplan tegen de internationale fraude”, aldus David Cameron.

‘Veel woorden, weinig daden’

De meest gehoorde kritiek is dat de G8 een praatbarak is. “Veel woorden, maar weinig daden”, klinkt het. Critici kaarten ook aan dat het “elite clubje” niet meer actueel is, enkel geïndustrialiseerde landen maken er namelijk deel van uit. Geen enkel Afrikaans of Latijns-Amerikaans land is lid en opkomende mogendheden als China, India en Brazilië ontbreken.

Honderdduizenden ponden gespendeerd voor goed imago

Gastland Noord-Ierland vormt het levende bewijs dat er dringend maatregelen nodig zijn om de economie te laten heropleven. Door de economische malaise steeg het aantal faillissementen er enorm. Om de leegstand van die panden te verdoezelen voor de hooggeplaatste gasten heeft het dorpje Belcoo een innovatieve oplossing gevonden. Verlaten gebouwen werden overschilderd of overplakt met landschappanorama’s.

Honderdduizenden ponden zijn gespendeerd aan de facelift van Fermanagh, de provincie die de ‘eer heeft’ de G8 te verwelkomen. Meer dan 100 eigendommen in de omgeving van het luxueuze Lough Erne Resort, waar ’s werelds 8 rijkste landen zullen samenkomen, zijn opgefrist. Het lijkt op een Holleywooddecor met bloeiende handelszaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content