G7: Westen blijft opteren voor harde koers tegen Rusland

De Duitse bondskanselier Merkel en de Amerikaanse president Obama op de G7-top in het Beierse Elmau. © Reuters

De landen van de G7 willen het sanctieregime tegen Rusland nog versterken in het geval de toestand in Oost-Oekraïne escaleert. Het Westen blijft Rusland als de enige verantwoordelijke zien voor de deplorabele toestand in die streek.

De landen van de G7 willen het sanctieregime tegen Rusland nog versterken in het geval de toestand in Oost-Oekraïne escaleert. Het Westen blijft aldus Rusland als de enige verantwoordelijke zien voor de deplorabele toestand in die streek. Dat is maandag van de G7-delegaties vernomen, kort voor het einde van hun top in het Beierse Elmau. Vorige week was de toestand in Oost-Oekraïne weer duidelijk verslechterd. Beide partijen aldaar beschuldigen elkaar wederzijds van het hernemen van de gevechten. Door de ‘zaak-Oekraïne’ werd Rusland uit de G8 gestoten, waardoor het verbond van de leidende mondiale industriestaten weer in zijn oorspronkelijk G7-formaat vergadert.

Vredesakkoord

Bij aanvang van de top, zaterdag, had al EU-commissievoorzitter Donald Tusk, een Pool, een mogelijke verscherping van de EU-sancties in het vooruitzicht gesteld. Het EU-besluit daartoe moet nog deze maand genomen worden. Tusk is ervan overtuigd, de 28 lidstaten achter zijn standpunt te kunnen scharen. Europa maakte in maart al duidelijk dat de strafmaatregelen tegen Moskou pas opgeheven worden als op het einde van het jaar de bepalingen van het in februari beklonken vredesakkoord van Minsk volledig zijn omgezet. Probleem daarbij is echter dat de Oekraïense president Petro Porosjenko zelf een aantal van die bepalingen openlijk met de voeten treedt.

Rusland reageert

Dat op Kiev geen enkele druk wordt gezet, is natuurlijk ook Moskou opgevallen. Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin herinnerde de EU en de VS eraan, dat meer dan één partij de bepalingen van Minsk-2 in de praktijk moet omzetten. Dus moet de oproep ook aan Oekraïne, in het bijzonder zijn pro-Westerse regering, gericht worden, zei Peskov, aangehaald door het agentschap Interfax. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, verzocht het Westen, geen heroplaaiend geweld in de Donbass-regio meer toe te laten.

Net als het Westen steeds louter Russische betrokkenheid impliceert, impliceert Moskou in het vorige week heropgelaaide geweld een provocatie met het oog op de bespreking -en verlenging- van het Westerse sanctieregime.

Klimaat en vluchtelingen

Daarnaast verbonden de leiders van de G7 zich ook tot de doelstelling, de globale opwarming te beperken tot twee graden Celsius. Angela Merkel nam zich zelfs voor, deze eeuw nog de uitstoot van broeikasgassen “tot nul” te beperken.

Behalve het bedreigen van Rusland en de klimaatkwestie kwamen ook de traditionelere onderwerpen aan bod: strijd tegen de terreur, economische ontwikkeling en de rol van de vrouw. Met de Afrikaanse leiders werd de vluchtelingencrisis in het Middellandse-Zeegebied aangesneden. Die kwestie baart vooral G7-lid Italië kopzorgen. Ook het “verbeteren” van de strijd tegen epidemieën kwam, met Ebola in het achterhoofd, ter sprake.

Volgende top

De volgende top van de G7 vindt in 2016 in de Japanse kustplaats Shima plaats. Het stadje van ongeveer 50.000 inwoners ligt in een vakantiegebied in Midden-Japan, dat voor zijn Shinto-schrijn bekend is. Welke thema’s volgend jaar centraal zullen staan, ligt nog volledig open. “De wereld kan tegen dan compleet veranderd zijn”, luidde het tijdens de G7 op Schloss Elmau vanuit de Japanse delegatie. De voorzitter van de groep van de zeven belangrijkste industrielanden wisselt jaarlijks. De laatste top in Japan vond plaats in 2008 op het Noord-Japanse eiland Hokkaido. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content