G7: 'Rusland moet ophouden met annexeren van Krim'

12/03/14 om 14:23 - Bijgewerkt om 14:23

'Vladimir Poetin moet zijn inspanningen om de Oekraïense Krim te annexeren staken', aldus Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso in het Europees Parlement.

G7: 'Rusland moet ophouden met annexeren van Krim'

José Manuel Barroso © Reuters

De leiders van de G7 lanceren een verklaring waarin ze de Russische president Vladimir Poetin oproepen om te stoppen met zijn inspanningen om de Krim "te annexeren". Dat heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie verklaard tijdens een debat over de situatie in Oekraïne in het Europees Parlement.

Volgens Barroso zullen de zeven landen een verklaring de wereld insturen "die geen twijfel laat over de vastberadenheid van de G7". "We vragen de Russische federatie om te stoppen met alle inspanningen om de autonome Oekraïense republiek Krim te annexeren", kondigde de Commissievoorzitter aan.

Sotsji

Met de steun van Moskou organiseren de separatistische autoriteiten op de Krim op zondag 16 maart een referendum over een aanhechting van het schiereiland bij Rusland. Barroso beklemtoonde net als de sprekers van de belangrijkste politieke fracties in het Europees Parlement dat het referendum onwettig is.

De G7 verenigt de Verenigde Staten, Canada, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië en betrekt ook de Europese Unie bij haar werking. Al meer dan tien jaar wordt het samenwerkingsverband van deze industriële zwaargewichten uitgebreid met Rusland in de zogenaamde G8. Sinds de Russische militaire ontplooiing op de Krim zijn de relaties evenwel vertroebeld. Zo zijn de voorbereidingen van een G8-top in Sotsji in juni opgeschort. (Belga/AVE)

Onze partners