G20 wil ebola uitroeien

15/11/14 om 14:21 - Bijgewerkt om 14:21

De leiders op de G20-top in het Australische Brisbane hebben gezegd alles in het werk te stellen om ebola uit te roeien. Hoewel daarvoor nog zo'n 32 miljard dollar nodig is, werd er niet over financiële inspanningen gesproken.

G20 wil ebola uitroeien

Ebola © AFP

De leiders op de G20 in het Australische Brisbane, de top van de machtigste landen ter wereld, hebben beloofd dat ze alles in het werk stellen om de ebola-epidemie uit te roeien.

De ebola-epidemie maakte volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot nog toe al meer dan 5.000 doden, voornamelijk in Liberia, Sierra Leone en Guinee. "De leiders van de G20 engageren zich om alles in het werk te stellen zodat de internationale inspanningen ertoe leiden dat ebola uitgeroeid wordt", luidt het zaterdag in een persbericht van de top. "We gaan bilaterale, regionale en multilaterale samenwerkingen op poten zetten, in samenwerking met non-gouvernementale organisaties."

32 miljard dollar

Er wordt in het persbericht van de G20 nergens gewag gemaakt van financiële inspanningen. De G20-leiders riepen zaterdag de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op om "hun hulp aan de reeds getroffen landen voort te zetten". De bestrijding van de epidemie in West-Afrika zou tot eind 2015 ongeveer 32 miljard dollar kosten, aldus de Wereldbank.

Bovendien becijferde de Wereldbank onlangs dat er in de strijd tegen ebola nog nood is aan minstens 5.000 hulpverleners. Jim Yong Kim staat aan het hoofd van de organisatie en roept artsen wereldwijd op zich de eed van Hippocrates te herinneren, wat inhoudt dat ze zieke mensen moeten behandelen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners